Organizăm pelerinaj special la Muntele Athos si in orasul Salonic cu urcare pe varful Athonului la altitudinea de 2033 m. Plecarea se face din Bacau în data de 3 iulie până pe 8 iulie 2016 Acest pelerinaj se adreseaza celor cu o conditie fizica buna deoarece urcarea spre varf este o urcare de 4 ore, iar alte 4 ore este coborarea. Dacă sunt grupuri există si posibilitatea îmbarcarii din Suceava, Botosani sau Iasi ori alte orase din tara. Traseul cu mănastirile vizitate in acest pelerinaj este un pic diferit fata de un pelerinaj normal, manastirile vizitate nefiind trecute in pelerinajele normale, acest traseu este urmatorul :
Duminica 3 iulie
Ziua 1 : Plecare din Bacau la 12:30 pe ruta ⇒ Adjud ⇒ Focsani ⇒ Ramnicu Sarat ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu ⇒ Ruse ⇒ Sofia ⇒ Kulata ⇒ Serres ⇒ Ouranoupoli (Portul de imbarcare spre Sfantul Munte).
Luni 4 iulie
Ziua 2 : Ridicam de dimineata diamonitirele de la biroul din Ouranopoli apoi ne imbarcam pe vaporul spre Muntele Athos, pana sa ajungem la Manastirea Simonpetra vaporul opreste pe la Manastirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sfantul Pantelimon si portul Dafni. Aceste manastiri le putem vedea de pe vapor in drumul nostru spre Manastirea Simonpetra. Aici coboram la arsanaua manastirii si urcam pana sus la manastire (ne inchinam la odoarele manastirii: mana stanga a Mariei Magdalena, capul Sf. Modest, capul Sf. Pavel marturisitorul, particele de la Sf. Varvara, Sf. Evdochia, Sf. Trifon, Sf. Eftimie, Iacob Persul si Sfantul Naum, o bucata din lemnul Sfintei Cruci, particele de la Sfantul Hristofor, Sfantul Haralambie) De aici mergem pe jos cam 30 de minute pana la Manastirea Grigoriu (ne inchinam la icoana Sfantului Nicolae, icoana Maicii Domnului „Palaiologina”, icoana Maicii Domnului Galaktotropousa si icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, originara din Moldova si diferita fata de cea de la Manastirea Vatoped. Aceasta a fost daruita manastirii de doamna Maria de Mangop, sotia lui Stefan cel Mare, fiind singura icoana veche care a scapat din toate incendiile, un fragment din Sfanta Cruce si alte cateva Sfinte Moaste, printre care si ale Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, care sunt asezate intr-o racla speciala, in biserica, picioarele si o mana ale Sfintei Anastasia Romana, capul Sfintei Fotini Samarineanca, capul Sfantului Dionisie Areopagitul, capul Sfantului Mucenic Chiric, particele de la Sfantul Nicolae, Sfantul Ioan cel Milostiv, Sfantul Siluan Atonitul, Sfantul Grigorie, ctitorul manastirii, Sfantul Haralambie, Sfanta Iulita, Sfantul Ioan Gura de Aur, etc.) la aceasta manastire ne cazam.
Marti 5 iulie
Ziua 3 : Plecam de la la Manastirea Simonpetra catre Manastirea Dionisiu (aici ne inchinam la Moastele Sfantului Nifon, patriarhul Constantinopolului, se gasesc intr-o cripta din biserica manastirii. Tot aici se mai afla si mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul, un dinte al Sfantului Ioan Gura de Aur si mici particele din moastele Sfantului Evanghelist Luca si ale Sfantului Arhidiacon Stefan, cat si o bucata din lantul Sfantului Apostol Petru,Epitrahilul daruit de Petru Rares si Doamna Elena manastirii Dionisiu este cea mai valoroasa piesa religioasa daruita de un voievod roman acestei manastiri. Este cusut cu fire de aur si argint pe o matase rosie, din care ies in relief cei 12 Apostoli care tin giulgiul cu care este coborat in mormant trupul Mantuitorului. De aici plecam spre Manastirea Sfantul Pavel. Manastirea poarta hramul, Intampinarea Domnului si are doua icoane facatoare de minuni si o bucata din „Trestia„ pe care i-a dat-o in mana Mantuitorului spre batjocura Irod. Aci se afla o cutie de argint cu „Darurile„ care le-au adus magii Domnului la Betleem (aur, smirna si tamaie): 14 bucati aur, 62 bucati smirna si tamaie insirata pe sarma, o bucata din Sfanta Cruce, particele din Sfintele Moaste de la Constantin cel Mare, Sfantul Silvestru, Sfantul Haralambie, Sfantul Trifon, Capul Sfantului Teodor Stratilat, Piciorul Sfantului Grigorie Teologul si altii. la aceasta manastire ne cazam.
Miercuri 6 iulie
Ziua 4 : De la Manastirea Sfantul Pavel plecam la Nea Skiti, de aici mergem la Schitul Sfanta Ana. Aici mergem la Chilia Sfantului Pantelimon la chilia Parintelui Caliopie ne cazam.
Joi 7 iulie
Ziua 5 : Plecam spre biserica Panagia. De la chiriaconul Schitului Sfanta Ana, dureaza o ora si un sfert pana se ajunge la intersectia de unde se urmeza drumul catre culme. Dupa o ora si jumatate urmand drumul marcat prin padurea de stejar si pin se ajunge la capela Panaghia aflata la 1500 m altitudine. Aici exista un spatiu amenjat unde se poate face focul si se pot aseza sacii de dormit. Se merge apoi pe culme, in zig-zag, catre creasta vizibila, care atinge altitudinea de 1900 m. Va mai trece inca o ora pana se ajunge la capela Schimbarea la Fata. In zilele senine (destul de rare chiar si vara) panorama se intinde de la Muntele Olimp in vest, pana spre Anatolia in est. De asemenea, este vizibila din acest loc intreaga peninsula, iesind in evidenta drumurile numeroase si urmele incendiului din 1989. Dupa ce ajungem in varf coboram la Schitul Sfanta Ana unde ne cazam.
De la aceasta manastire plecam spre Ouranopoli unde ne vom caza (camere cu doua sau trei paturi), aici putem merge pe malul marii daca este cald.
Vineri 8 iulie
Ziua 6 : Plecăm de la acest schit catre Ouranopoli, portul de la care ne-am imbarcat spre Sfantul Munte, apoi plecam catre orasul Salonic unde vom merge la Biserica Sfantului Dumitru Izvoratorul de Mir ( Inchinare la Moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfântul Grigorie si Sfânta Anisia), Manastire Sfanta Teodora– închinare la moaștele Sf. Teodora din Tesalonic si a Sf. Cuv. David, Biserica Sfânta Sofia – închinare la moaștele Sf. Vasile cel Nou Tesaloniceanul, Catedrala mitropolitană – închinare la moaștele Sf. Grigorie Palama), Piata Aristotel daca mai avem timp. Daca se doreste ne putem caza in Salonic la hotel (15 euro de persoana), daca nu plecam spre Romania, unde vom ajunge a doua zi in jur de ora 7:00.
Preţ : 280 euro cu toate cheltuielile incluse :
– Transportul rutier;
– Paşaportul de intrare in Muntele Athos (diamonitirion);
– Transportul cu vaporul;
– Transportul in Muntele Athos;
– Ghid cu experienta;
– Cazarea si masa sunt asigurate de manastiri si sunt gratuite.
Observatii :
• Transportul se face cu un Volkswagen Transporter T5 cu 8+1 locuri . Este posibil ca uneori datorita conditiilor meteorologice, sa nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfantul Munte si suntem nevoiti sa ne cazam o noapte la un hotel (10 euro nu sunt inclusi in cei 280 de euro). Programul pelerinajului poate suferi mici modificari in functie de locurile disponibile de cazare la manastiri dar obiectivele afisate vor fi atinse. Se asigura doua mese pe zi la manastirile unde vom fi cazati (ar fi bine sa aveti in rucsac cateva alimente neperisabile, biscuiti, batoane energizante, conserve etc. deoarece acolo nu o sa avem de unde cumpara mancare la nevoie).
• Alte sfaturi: telefonul mobil deschideti-l doar cand este necesar deoarece la manastiri nu sunt multe prize de incarcat si daca nu aveti un triplu exista sanse mici sa reusiti intotdeauna incarcarea cand toata lumea concureaza pentru aceeasi priza; pastrati linistea si respectati gazdele; procurati-va bani marunti daca aveti de gand sa platiti pomelnice sau sa cumparati diverse obiecte bisericesti. Pentru mai multe informatii intrati aici.
• Daca sunteti un grup de mai multe persoane si doriti sa mergeti intr-un pelerinaj la Muntele Athos dar fie nu avem un pelerinaj stabilit in perioada in care doriti sa mergeti, fie doriti un pelerinaj cu itinerariu personalizat, puteti sa ne contactati pentru a va ajuta in acest sens, organizand pelerinajul dorit in functie de nevoile dumneavoastra.
• Precizam ca pelerinii pot fi preluati si de pe traseul spre Grecia: Adjud ⇒ Focsani ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu.
• Ne ocupam de toate detaliile calatoriei, viza de acces in Sfantul Munte (Diamonitirion), obtinerea biletelor pentru vapor, transportul pe Munte, ajutor in achizitionarea produselor bisericesti( traduceri) si oferirea de detalii despre locurile in care mergem.