♦    Cine are acces in Sfantul Munte Athos ?

–    Accesul în Muntele Athos este permis doar bărbaţilor, această interdicţie a femeilor este stabilită prin lege, aceasta se numeşte Avaton şi înseamnă „ neumblat ”, ea se referă la interdicţia femeilor de a umbla pe pamântul Sfântului Munte, această lege alături de puterea Preacuratei Maicii Domnului a pastrat Muntele Athos ca fiind unul dintre singurele locuri monahale de acest gen de pe pământ.Avaton

     

♦    Cum se ajunge pe Sfântul Munte Athos?

Cel mai popular punct de plecare spre Sfântul Munte Athos este o mică stațiune-port la marea Egee, Ouranopoli. Această localitate se află la aproximativ 140 km est de Tesalonic și este accesibilă fie cu autoturismul personal fie cu autobuze care fac regulat transport între Tesalonic și Ouranopoli . Autoturismele pot fi lăsate într-o parcare cu plată aflată în imediata apropiere a portului Ouranopoli sau în stațiune, ceva mai departe de port.Ouranoupoli 

♦    Cum se poate intra in Sfantul Munte Athos ?

–    Pentru a putea vizita Muntele Athos, barbatii trebuie sa aiba o viza de intrare numia Diamonitirion, aceasta se elibereaza pe baza actului de identitate in baza unei chemari din Sfantul Munte si este valabil doar 3 zile. Rezervarile pentru acest pasaport de intrare in Athos trebuie facute din timp. Pretul Diamonitirionului este de 25 €  pentru laici, 10 € pentru minori iar pentru clerici sau calugari este tot 10 €. Diamonitirion       

♦    Cu ce se face transportul in Sfantul Munte Athos ?

– Transportul în Sfântul Munte se face doar cu vaporul sau feribotul, accesul maşinilor personale este interzis, pot intra doar maşinile mănastirilor şi a celor care lucrează acolo. Călătoria până în portul Dafni durează cam doua ore iar pretul călătoriei este de 16 € dus-întors. După ce am ajuns în port, de acolo ne vom urca în microbuzele care efectuează transportul în Sfântul Munte, preţul pentru o cursa este în jur de 7 €, depinde de traseu (o mare parte din soferii microbuzelor sunt romani, deci îi putem întreba unele detalii despre rute). Cursa feribotului între Ouranopoli – Dafni și retur se poate anula în caz de condiții meteo nefavorabile. Fiți pregătiti cu resurse pentru a petrece una sau mai multe nopți în oricare dintre cele două porturi. Feribotul cu care se merge in MunteOdata intrati in Sfantul Munte trebuie sa respectam linistea celor ce se afla acolo, nu trebuie sa-i deranjam, pana la urma daca am ajuns acolo, motivul este necesitatea apropierii de Dumnezeu si nevoia de liniste. Nu trebuie sa avem pretentii de hotel, calugarii ne vor asigura hrana si adapost in limita posibilitatilor. Bucurati-va de tot ceea ce vedeti si auziti, aici lucrurile au ramas in mare, neschimbate de mai bine de 1000 de ani.

♦    Lista obiectelor de luat în pelerinaj

 • Pașaportul sau cartea de identitate.
 • Pomelnic pentru cei vii și cei răposați. Se pot face mai multe copii, pentru a da câte una părinților împreună cu o sumă de bani, după posibilități.
 • Carte de rugăciuni și/sau acatistier (pentru momentele de liniște și rugăciune personală).
 • Lanternă, preferabil cu baterii de capacitate mare tip D (R20). Cele mai multe mănăstiri nu au curent electric sau dacă au e doar un bec firav și o priză la care se poate doar încărca telefonul mobil.
 • Pelerină de ploaie sau îmbrăcăminte adecvată zilelor ploioase.
 • Un carnet pentru notarea evenimentelor și a odoarelor văzute în diverse lăcașuri.
 • Aparat foto și acumulatori de rezervă. Filmarea nu este permisă pe Muntele Athos, fotografierea interiorului bisericilor se face doar cu permisiunea monahilor.
 • Telefon mobil (nu uitați să-l deschideți doar când e necesar, veți avea puține șanse să-l încărcați, mai ales într-un grup mare care concurează pentru aceeași priză, dacă nu aveți un triplu-ștecher la îndemână). Evitați pe cât posibil un smartphone.
 • Bani (preferabil bancnote mai mici de 100 EUR pentru a putea da la pomelnice și a plăti pentru diverse produse de vânzare la pangarele mănăstirilor).
 • Mâncare neperisabilă (conserve, fructe, batoane de ciocolată, etc.).
 • Prosop şi papuci de casă, unele mănăstiri au aceste lucruri însă alte nu au.
 • Haine de schimb pentru 4-5 zile.
 • Rucsac încăpător – sigur veți cumpăra multe lucruri de la pangarele locașurilor unde înnoptați, cum ar fi mir, tămâie, cărți, icoane, etc.

♦    Îmbracaminte

În general îmbrăcămintea potrivită într-o mănăstire din România este potrivită și pe Sf. Munte. Adoptați o ținută sobră, de culori în general închise și care să nu lase părți ale trupului la vedere.
 • Pelerinii clerici şi monahi sunt rugaţi să ia parte la sfintele slujbele şi la trapeză îmbrăcaţi în reverendă (dulamă) şi rasă, purtând de asemenea fes sau potcap.
 • Evitați sandalele sau pantofii deschiși, sau purtați acestea cu ciorap (în niciun caz cu piciorul gol).
 • Evitați pantalonii scurți, acestia sunt interzisi.
 • Nu purtaţi tricouri cu mânecă scurtă în interiorul mănăstirilor, chiar dacă vremea permite o astfel de îmbrăcăminte.
 • Sunt preferate hainele de culoare închisă. Evitați culorile stridente.

♦    Alte reguli

 • Chiar dacă Sf. Munte este o peninsulă iar unele mănăstiri se află la malul mării, scăldatul este cu desăvârșire interzis.
 • Când ajungeți la o mănăstire cu scopul de a înnopta mergeți la arhodaricul mănăstirii și prezentați diamonitirionul arhondarului. Arhondaricul este locul de primire pentru oaspeți unde de regulă veți primi rahat și ouzo.
 • Participați la toate slujbele, închinați-vă la icoanele locului iar în timpul liber citiți cărți duhovnicești. În definitiv pentru asta ați urcat pe Sf. Munte.
 • Slujbele de dimineață pot începe în anumite lăcașuri foarte devreme. Pregătiți-vă să fiți trezit la ore cum ar fi 3:30AM.
 • În interiorul mănăstirilor nu se mănâncâ carne (afară de pește și fructe de mare) și vă sfătuim să respectați această regulă întrucât puteți fi excluși din mănăstire dacă sunteți descoperiți.
 • Evitați discuțiile zgomotoase care ar putea tulbura liniștea monahilor și părinților.
 Sursa partiala: www.munteleathos.com