Biserica Sfantul Dumitru Izvoratorul de Mir din Salonic

Cine a fost Sfantul Dimitrie izvoratorul de mir ?
Un sfânt cu o viaţă legendară, Marele Mucenic Dimitrie a fost guvernator al oraşului grec Salonic în vremea împăratului roman Maximian Galeriu.sfantul-mare-mucenic-dimitrie izvoratorul de mir
Aflând împăratul că Dimitrie îi ajută pe creştini în loc să-i pedepsească şi că el însuşi se roagă lui Hristos, l-a întemniţat şi l-a supus la multe chinuri.
Acestea s-au întâmplat în jurul anului 300 d. Hr. Sfântul, aflat în închisoare, nu şi-a pierdut credinţa şi în ciuda rapidei sale decăderi, a continuat să-l mărturisească pe Mântuitor, vorbindu-le ­celor închişi despre învăţăturile Lui şi făcând minuni în numele Domnului.
În temniţa în care fusese trimis de împăratul păgân Maximian Galeriu, Sfântul Dimitrie l-a întâlnit pe Nestor, un tânăr creştin. El i-a cerut să se roage lui Dumnezeu pentru a-l putea învinge pe gladiatorul Lie, cu care trebuia să lupte la porunca împăratului.
În acest fel, într-o zi de 26 octombrie, Nestor a biruit. Înfuriat, împăratul a poruncit uciderea lui şi a lui Dimitrie.
Când a fost străpuns cu suliţele, n-a curs sânge, ci mir, de unde provine şi numele lui: Izvorâtorul de mir.

Scurt istoric al bisericii Sfantului Dimitrie
Biserica Sfantului Mare Mucenic Dimitrie (Hagios Demetrios), sfant cunoscut si sub denumirea de „Izvoratorul de Mir”, este o biserica ortodoxa din Salonic, Grecia. Biserica inchinata sfantului ocrotitor al orasului, dateaza inca din perioada in care Salonicul era cel de-al doilea mare oras din Imperiul Bizantin.
Biserica Sfantului Dimitrie este unul dintre principalele puncte de atractie ale orasului Salonic, multime de pelerini venind aici sa se inchine moastelor sale izvoratoare de mir. Biserica face parte din situl paleocrestin si al monumentelor bizantine din Salonic, fiind trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1988. Aceasta se poate vizita zilnic, intre orele 8-22. Fotografiatul fiind permis in interiorul Bisericii.Biserica Sfantului Dumitru Izvoratorul de mir din Salonic
Prima biserica zidita pe acest loc a fost construita la inceputul secolului al IV-lea, la scurt timp dupa anul 313, aceasta inlocuind o baie romana existenta in acea zona. Un secol mai tarziu, un prefect numit Leontios – Leontie, avea sa inlocuiasca mica bisericuta cu una mult mai mare, rezultatul fiind o basilica cu trei abside.
Biserica lui Leontie avea sa cada prada mai multor incendii pana in anul 629, cand un nou proiect avea sa ia nastere. Intre anii 629 si 634, biserica cu trei abside avea sa fie reconstruita, rezultatul fiind o basilica cu cinci abside, probabil chiar mai mare decat catedrala orasului. Aceasta biserica, aproape identica cu cea pe care o vedem astazi, avea sa devina rapid cel mai important locas de cult din oras. Dupa 1430 ,cand orasul intra sub stapanire turceasca, locasul de cult este transformat in moscheie, apoi dupa 1912, dupa primul razboi balcanic, cand orasul apartine Greciei , redevine biserica.
Biserica lui Dimitrie din Salonic prezinta o particularitate interesanta, si anume modul si locul in care sunt pastrate sfintele moaste. Intr-o laterala a navei, pe partea stanga, o structura interesanta pastreaza sfintele moaste: numita „ciborium”, structura hexagonala este acoperita cu un acoperis de argint, are o usa si un pat de piatra pe care este asezata sfanta racla. Structura este un fel de „biserica in miniatura”.
Initial, trupul sfantului nu era gasit, deci locul a fost construit mai mult in chip simbolic.Un boier credincios s-a vindecat acolo şi a decis să dărâme vechea construcţie, pentru a face un lăcaş sfânt mai mare, săpând la temelie, el a găsit moaştele Sfântului Dimitrie.
Basilica Sfantului Mare Mucenic Dimitrie este renumita si in lumea artei bizantine, in aceasta pastrandu-se sase panouri cu mozaic, pastrate de undeva din perioada dintre ultima reconstruire a bisericii si inaugurarea politicii iconoclaste, in anul 730.
dimitrie-tesalonic-MM-(53) Aceste mozaicuri murale, infatisandu-l pe Sfantul Dimitrie, alaturi de cei responsabili cu restaurarea bisericii – ctitorii, reprezinta un exemplu rar de acest fel din perioada de trista amintire ce a urmat mortii imparatului bizantin Iustinian. Una dintre inscriptiile gasite sub aceste mozaicuri da slava lui Dumnezeu pentru izbavirea orasului Salonic din calea unui atac al slavilor pagani, din anul 612.
Restul de mozaicuri ce impodobeau interiorul bisericii au disparut, fie in vremea celor patru secole in care cladirea a functionat ca moschee (1493-1912), fie in urma marelui incendiu din anul 1917, care, alaturi de acoperisul si partea superioara a peretilor, a distrus si o mare parte din oras. Exista o serie de fotografii alb-negru ce indica valoarea nepretuitului monument bizantin ce a pierit in urma marelui incendiu.biserica dupa incendiu
Pentru a restaura si a repara daunele cauzate de marele incendiu din anul 1917 a fost nevoie de mai bine de cateva decenii. Excavatiile, efectuate intre anii 1930-1940, au scos la lumina mai multe broderii in piatra si obiecte vechi, expuse astazi in muzeul din cripta subterana a bisericii.
Restaurarea completa a bisericii s-a incheiat abia in anul 1949. In coltul sud-estic al bisericii se afla Capela Sfantului Eftimie – Euthymios. Biserica cu cinci abside si un pronaos pastreaza o cripta subterana, unde, conform traditiei, a avut loc martiriul marelui mucenic.
Excavatiile au scos la lumina si ruinele baii romane, unde se crede ca Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost tinut prizonier si, mai apoi, executat de catre soldati, aici se mai gaseste si o portiune dintr-o strada romana, acest lucru fiind o marturie a faptului ca in trecut camera se afla la suprafata si nu in subteran. Tot aici a mai fost gasita si o fantana antica, se crede ca aceasta este fantana in care soldatii au aruncat trupul martirului Dimitrie.
Cripta Sfantului Dimitrie este considerata drept sit arheologic inca din anul 1918, cand a fost descoperita. Intre anii 1985-1988, o serie de excavatii au avut loc in partea nordica a acesteia, restaurandu-se astfel inca o latura a criptei.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir este praznuit la data de 26 octombrie.

Mai jos puteti urmari o mica filmare din biserica :

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.