Cum sa-i ascultam pe copii

Cand vorbim cu copii ar trebui sa-i ascultam cu mare atentie. Cateodata adultii asculta numai pe jumatate ceea ce le spun copiii, afara numai de cazul cand vorbesc despre Dumnezeu. Trebuie sa-i ascultam pe copii mai cu atentie si in rugaciune, in toate aspectele vietii lor, astfel incat Dumnezeu sa-i binecuvinteze si sa le lumineze viata in toate aspectele ei. Nimeni nu spune ca un copil poate sa intrerupa oricand o conversatie pentru a primi atentia pe care o cere; dar trebuie sa intelegem ca mare parte din timpul si energia parintilor trebuie cheltuite pentru a vorbi cu copii si a asculta ce au de spus. Cum-arata-comunicarea-parinte-copil1
Chiar atunci cand suntem ocupati, trebuie sa fim in stare sa deosebim cand anume intrebarea unui copil mic e destul de serioasa pentru a ne face sa ne intrerupem din treburile noastre, caci s-ar putea sa nu ne mai intalnim cu alta ocazie pentru a-i raspunde la ea. Abia atunci cand copilul va fi ajuns la o anumita maturitate vom putea amana raspunsurile serioase.
Uneori e mai bine sa raspundem la o intrebare foarte serioasa intr-un mod aparent usuratic sau neasteptat, sub inspiratia momentului, mai cu seama cand e vorba de copii care se inchid numaidecat in carapacea lor cand vine vorba de un subiect serios. Asta nu-i un fel de joaca. Cand ne rugam, inima ne va raspunde cum sa vorbim spre folosul copilului.
Atunci cand raspundem unui copil, e important sa ne adresam lui, si nu celorlalti adulti aflati de fata, si care pot fi amuzati sau impresionati de cuvintele copilului. E foarte important sa purtam conversatii adevarate cu copilul, oricat de mult trebuie ele adaptate nivelului lui de intelegere. Trebuie sa fim atenti sa nu ne aratam amuzati de felul de exprimare al copilului, caci s-ar putea ca acest fapt sa strice calitatea conversatiei. “Tot rasul la vremea lui”. Exista insa momente cand trebuie sa fim atenti sa nu glumim pe seama unei intrebari sau a unei observatii serioase.

 

Sursa: Hrana pentru suflet – Editie ingrijita de protosinghelul Arsenie Vaidas de la Manastirea Sf. Sava, com. Berzunti, jud. Bacau, 2009.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.