Filmare în Kiriakonul Schitului Lacu (biserica centrală)

Kiriakonul Schitului Lacu (biserica centrală al unui schit athonit). este închinat Sfântului Dimitrie şi a fost zidit în 1899 pe locul unei alte biserici de lemn, închinată aceluiaşi sfânt. Pronaosul a fost adăugat în 1903.

Arhitectura bisericii seamănă foarte bine cu cea a Mănăstirii „Sfântul Pavel”, de care depinde schitul. Pronaosul nu este despărţit de naos printr-un perete despărţitor, ci prin două proschinitare, cel al Mântuitorului şi cel al Maicii Domnului. Catapeteasma este făcută din marmură albă şi gri, la fel ca cea a Mănăstirii „Sfântul Pavel”. În naos este aşezată spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită „Lacuschitiotisa”.

În altarul kiriakonului se păstrează o părticică din Lemnul Sfintei Cruci și câte o părticică din moaștele Sfântului Haralambie și ale Sfinților Mucenici de la schitul Ivironului: Eftimie, Ignatie și Acachie.

sursa text: https://doxologia.ro

Mai jos puteti viziona o filmare în această biserică, reaalizată într-unul din pelerinajele noastre la Sfântul Munte Athos.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.