Filmare la peștera Sfântului Atanasie Athonitul

spre pestera Sfantului AtanasiePornind de la Schitul Prodromu, drumul catre pestera Sfantului Atanasie Athonitul dureaza aproximativ 15 minute. Daca cobori spre mare pe drumul pietruit care ocoleste schitul, in stanga te intampina o chilie greceasca. Lasam chilia si tinem calea dreapta catre Egee. De o parte si de alta, arbusti de dafin cu frunze inmiresmate, maslini si curmali strajuiesc calea. Ca sa ajungi la chilia Sfantului Atanasie trebuie sa te abati din drum si sa cobori mai multe trepte sapate in piatra muntelui care se inalta ca un perete in latura dreapta a scarilor. Pe vremuri insa, ascetul care petrecea aici in post si rugaciune venea la ea direct pe peretele muntos, ajutandu-se de niste pironi de fier pe care tot el ii batuse acolo.

Nu multi dintre pelerinii romani care pasesc astazi catre pestera, pe aceste trepte din piatra, cunosc faptul ca au fost realizate de Parintele Arsenie Boca (pe atunci tanarul diacon celib Zian Boca) impreuna cu Parintii Porfirie si Dometie de la Chilia romaneasca Sfantul Ipatie. In cartea “Catisme ale Pr. Arsenie Boca pe Muntele Athos”, Parintele Arsenie Boca relateaza o intamplare minunata petrecuta in timp ce lucra la aceaste trepte. Acesta marturiseste ca in acel loc a trait prima minune, intalnind un sfant.

In pestera unde se ruga Sfantul Atanasie s-a facut un paraclis, caruia i s-au mai adaugat apoi doua corpuri de cladire. La un moment dat, in acest loc au venit niste calugari de la Ierusalim, care au adus cu ei o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul.

Felul de postire difera in functie de locul unde petrec monahii. La Ierusalim, clima fiind calda, ei se abtin foarte mult de la ulei, insa in Athos, din cauza vanturilor reci si uscate, acesta este necesar pentru mentinerea organismului, astfel incat aici se mananca mai putin peste, dar se dezleaga mai des la untdelemn.

Desi avertizati, calugarii din Tara Sfanta au pastrat vechea lor randuiala, si, dupa cuvantul Psalmistului, oasele lor au slabit din lipsa untdelemnului si dupa un timp au murit. Parintii de la Lavra au luat icoana lor si au dus-o in manastire, insa peste noapte icoana s-a intors singura in pestera. Cand acest lucru s-a repetat de trei ori, a fost lasata in acest loc.

Mai jos observam privelistea superbă filmată la întoarcere în timp ce urcam scările ce duc spre pestera Sfântului Atanasie Athonitul.

sursa text: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.