Manastirea Cutlumus

Manastirea Cutlumus
Aceasta manastire se afla in apropierea Kareii si a fost zidita in secolul al XII-lea de un voievod arab, care s-a increstinat si s-a calugarit scimbandu-si numele din Cutlumus in Constantin, iar manastirii i-a ramas denumirea de Cutlumus, dupa numele lui cel vechi. Manastirea mai are si alte denumiri: „Manastirea voievodului”, „Lavra Tarilor Romane” si „Manastirea lui Hariton”.
Numirea aceasta de „Lavra Tarilor Romane” a primit-o datorita faptului ca a fost foarte mult ajutata de domnitorii romani si a avut foarte multi vietuitori romani, avand in cateva randuri si stareti romani. In acea perioada, la o strana se canta greceste, iar la cealalta romaneste.cutlumus1
Se spune ca odata, navalind barbarii asupra Sfantului Munte, sefuind si arzand manastirile, cand au ajuns in apropierea manastirii Cutlumus, s-a lasat o ceata atat de deasa si intunecata, incat barbarii nu mai vedeau nici la doi pasi. Invartindu-se in jurul manastirii nu au reusit sa o gaseasca, fiind acoperita de harul lui Dumnezeu. Astfel a scapat manastirea prin minune de jefuire.
Altadata, cand Sfantul Munte Athos era sub ocupatie turceasca, avand turcii o nemultumire fata de Manastirea Cutlumus, au hotarat sa o jefuiasca si sa o distruga. Atunci unul dintre parinti a zis: „Hai sa punem steagul Marii Britanii la poarta, poate vazand turcii steagul britanic se vor gandi ca avem vreo delegatie oficiala de la englezi si ne vor lasa in pace”. Si asa s-a si intamplat, caci venind turcii si vazand steagul britanic la poarte, nu au indraznit s-o atace si s-au intors inapoi, caci turcii erau aliati cu englezii si aveau facute conventii ca sa nu se amestece unii in treburile altora.
Voievozii romani care au ajutat cel mai mult manastirea au fost: Nicolae Alexandru Basarab, Vladislav I, Vlad Calugarul, Neagoie Basarab, Radu de la Afumati, Mircea Ciobanu, Mihai Viteazul, Matei Basarab si multi altii.cutlumus2
Pe teritoriul manastirii se afla si schitul Cutlumus, inchinat Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, in care, cu ani in urma, se nevoiau foarte multi romani.
Manastirea are multe sfinte moaste, din care amintim: o particica a Sfantului Mucenic Evstratie, un deget al Sfintei Mucenite Marina, moaste de la Sfantul Mucenic Chiric Pruncul, de la Sfantul Mucenic Eustatie Plachida, mana stanga a Sfantului Alipie Pustnicul, capul Sfantului Haralambie, o parte din piciorul drept al Sfintei Ana si o particica din lemnul Sfintei Cruci.
Fovera ProstasiaAici se mai afla si icoana Maicii Domnului „Pazitoarea de rele” sau „Tare Aparatoare” (Phovera Prostasia) este singurul obiect ramas in urma unui incendiu ce a distrus complet un schit al manastirii din Insula Creta. Aceasta icoana a fost adusa in Sfantul Munte Athos, in Manastirea Cutlumus, unde a savarsit nenumarate minuni. In vremea unui incendiu petrecut in padurile manastirii, calugarii au luat icoana si au mers, cu rugaciune, spre padurea ce ardea. In scurt timp, cerul a dat ploaie si padurea nu a mai ars.
Icoana Maicii Domnului „Pazitoarea de rele” se afla pe catapeteasma capelei manastirii. Icoana este dusa, in procesiune, in Biserica Protaton, o data pe an, in Martea Luminata. Iar icoana Axion Estin, pastrata in Biserica Protaton, ii intoarce vizita la o zi distanta.
Manastirea are in jur de 30 de monahi, in afara de cei care se nevoiesc in schit si chilii, aproximativ 40 de monahi, dintre care 9 calugari romani – 3 in manastire, iar 6 in schit.

Sursa: de Monah Pimen Vlad: Sfantul Munte Athos Gradina Maicii Domnului, Editia a II-a, revizuita si adaugita. pg. 60-62

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.