Organizăm pelerinaj la Muntele Athos 16-21 august 2018, privegherea de pe Vârful Athonului (2033 m) cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului.

Organizăm pelerinaj special la Muntele Athos cu urcare pe vârful Athonului la altitudinea de 2033 m pentru participarea la Privegherea cu ocazia Praznicului Schimbării la Faţa a Domnului. Plecarea se face din Bacău în data de 16 august până pe 21 august 2018  Acest pelerinaj se adresează celor cu o conditie fizică bună deoarece urcarea spre varf este o urcare de 4 ore, iar alte 4 ore este coborarea. Dacă sunt pelerini există şi posibilitatea îmbarcării din Suceava, Botoşani sau Iaşi ori alte oraşe din ţară. Traseul cu mănastirile vizitate în acest pelerinaj este urmatorul :

Joi 16 august
Ziua 1 : Plecare din Bacău la 5:00 pe ruta ⇒ Adjud ⇒ Focsani ⇒ Ramnicu Sarat ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu ⇒ Ruse ⇒ Sofia ⇒ Kulata ⇒ Serres ⇒ Ouranoupoli (Portul de imbarcare spre Sfantul Munte). Se poate pleca si din Iasi, Suceava sau alte orase din ţară dacă sunt pelerini. Ne cazam seara la Ouranopoli intr-un hotel in camere cu doua sau trei paturi.

Vineri 17 august
Ziua 2 : Ridicăm de dimineaţă diamonitirele de la biroul din Ouranopoli apoi ne îmbarcăm pe vaporul spre Muntele Athos, până să ajungem la Schitul Sfânta Ana vaporul opreşte pe la Mănăstirile Zografu, Dochiariu, Xenofont, Sfântul Pantelimon şi portul Dafni. Aceste mănăstiri le putem vedea de pe vapor în drumul nostru spre Schitul Sfânta AnaAici coborâm la arsanaua schitului şi ne vom îndrepta spre Schitul Sfânta Ana unde ne vom caza.

Sâmbătă 18 august
Ziua 3 : Plecăm spre chilia Panagia. la 1500 m altitudine. De la chiriaconul Schitului Sfânta Ana, durează o ora şi un sfert până se ajunge la intersecţia de unde se urmeză drumul către culme. Dupa o ora şi jumătate urmând drumul marcat prin pădurea de stejar şi pin se ajunge la capela Panaghia aflată la 1500 m altitudine. Aici există un spatiu amenjat unde se poate face focul si se pot aseza sacii de dormit. Se merge apoi pe culme, în zig-zag, către creasta vizibilă, care atinge altitudinea de 1900 m. Va mai trece încă o ora până se ajunge la capela Schimbarea la Faţă. În zilele senine (destul de rare chiar şi vara) panorama se întinde de la Muntele Olimp în vest, până spre Anatolia în est. De asemenea, este vizibilă din acest loc întreaga peninsulă, ieşind în evidenţă drumurile numeroase şi urmele incendiului din 1989. Spre seară se adună sute de pelerini şi monahi ce urcă special pentru praznicul Schimbării la faţă după calendarul vechi, neîndreptat. Priveghere de toată noaptea pe Vârful Muntelui Athos la Bisericuţa Schimbării la Faţă.

Duminică 19 august
Ziua 4 : Vom începe coborârea de pe athon iar apoi vom merge la Schitul românesc Prodromu (închinare la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului Prodromiţa şi a Sfântului Ioan Botezătorul), apoi mergem la Manastirea Pantocrator unde ne vom caza .

Luni 20 august
Ziua 5 : Plecăm spre Mănăstirea Marea Lavra (închinare la moastele Sfântului Atanasie, crucea de lemn încastrată în fier pe care o purta acesta, bastonul de fier de doi coţi, icoana Cucuzelita, mai putem vedea chiparosul plantat chiar de Sfântul Atanasie, unul din cei mai bătrâni din lume având peste 1000 de ani). Apoi mergem cu un microbuz până la aghiazma Sfântului Atanasie, pe urma mergem la Mănastirea Iviru (ne închinam la icoana Maicii Domnului Portăriţa şi alte sfinte moaşte, izvorul Maicii Domnului), Mănăstirea Caracalu (o părticică din Sfânta Cruce, icoana făcătoare de minuni a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, capul Sfântului Apostol Bartolomeu, degetul cel mic de la mana dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, capul Sfantului Policarp, episcopul Smirnei), Mănăstirea Filoteu (icoana Maicii Domnului numita Glycophilousa sau Dulcea Sarutare, mana dreapta a Sfântului Ioan Gura de Aur), Schitul Sfăntul Ilie (icoana Maicii Domnului Înlacrimata, scutecele Mântuitorului şi alte odoare ale schitului), Mănăstirea Vatopedu (închinare la cele 7 icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului şi Brâul Maicii Domnului). După toate acestea mergem la chilia „Buna Vestire” – Schitul Lacu la Părintele Stefan Nuţescu ne vom caza.

Marţi 21 august
Ziua 6 : Plecăm spre Kareya, capitala muntelui Athos iar apoi către Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Russikon) unde ne închinam la capul Sfântului Mucenic Pantelimon, capul Sfântului Noului Mucenic Ștefan, capul Sfântului Siluan Atonitul, o părticică de la Sfânta Muceniță Paraskevi, și de la Sfântul și Dreptul Iosif. În mănăstire se mai află o icoană cu chipul Mântuitorului pe Mahramă, care, atunci când a fost ucis țarul Rusiei de comuniști, s-a întunecat și a rămas așa. De la această mănăstire plecăm spre Ouranopoli. Apoi plecăm  spre România, unde vom ajunge  a doua zi în jur de ora 7:00 în Bacău.

Preţ : 280 euro cu toate cheltuielile incluse :

– Transportul rutier;
– Paşaportul de intrare în Muntele Athos (diamonitirion);
– Transportul cu vaporul;
– Transportul în Muntele Athos;
– Ghid cu experienţă în Athos;
– Cazarea şi masa sunt asigurate de mănăstiri şi sunt gratuite.

NOTĂ: Acest pelerinaj se adresează în special celor ce vor să ajungă de praznicul Schimbării la Faţă pe Vârful Athonului. Sunt pelerini cu experienţă pe Muntele Athos care şi-au făcut obicei de a urca an de an la Schimbarea la Faţă pe Athon. Drumul spre vârf durează vreo 4 ore şi necesită o condiţie fizică deosebită. Pelerinii trebuie să aibă cu ei mâncare pentru două zile, izopren, lanternă, sac de dormit şi îmbrăcăminte groasă.

Observatii :
• Transportul se face cu Volkswagen Transporter T5 cu 8+1 locuri . Este posibil ca uneori datorită condițiilor meteorologice, să nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfântul Munte și suntem nevoiti să ne cazăm o noapte la un hotel (10 euro nu sunt inclusi in cei 280 de euro) Masa pe drum sau în afara muntelui nu este inclusă în preţ. Pentru pelerinajele în care avem o cazare la hotel, aceasta nu este inclusă în preț (10-15 euro). Programul pelerinajului poate suferi mici modificări în functie de locurile disponibile de cazare la mănăstiri dar obiectivele afișate vor fi atinse.  Se asigură două mese pe zi la mănăstirile unde vom fi cazați (ar fi bine să aveți în rucsac câteva alimente neperisabile, biscuiti, batoane energizante, conserve etc. daca nu rezistați câteva ore fără mâncare, deoarece acolo nu o să avem de unde cumpăra mâncare la nevoie).                                                       
• Alte sfaturi: telefonul mobil deschideti-l doar când este necesar deoarece la mănastiri nu sunt multe prize de încărcat și dacă nu aveți un triplu sau o baterie externa, există șanse mici să reusiti întotdeauna încărcarea când toată lumea concurează pentru aceeași priză; păstrați linistea și respectati gazdele; procurați-vă bani mărunti dacă aveți de gând să platiți pomelnice sau să cumpărați diverse obiecte bisericesti. Este bine să aveti o pelerină în caz de ploaie. Pentru mai multe informații intrati aici.

• Dacă sunteti un grup de mai multe persoane și doriți să mergeti într-un pelerinaj la Muntele Athos dar fie nu avem un pelerinaj stabilit în perioada în care doriți să mergeți, fie doriți un pelerinaj cu itinerariu personalizat, puteti să ne contactați pentru a va ajuta în acest sens, organizând pelerinajul dorit în funcție de nevoile dumneavoastră.
• Pelerinajul se adresează exclusiv bărbaţilor!
• Precizăm că pelerinii pot fi preluați și de pe traseul spre Grecia: Adjud ⇒ Focsani ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu.

Ne ocupăm de toate detaliile călătoriei pentru pelerinii care merg cu noi, viza de acces în Sfântul Munte (Diamonitirion), obținerea biletelor pentru vapor, transportul pe Munte, ajutor în achiziționarea produselor bisericesti ( traduceri) și oferirea de detalii despre locurile în care mergem.

• Dacă vor fi modificări la cazări, acestea vor fi comunicate pelerinilor înscrisi, telefonic.

Oferim un pachet pentru preoţii care doresc să organizeze pelerinaj la Athos cu enoriaşii din parohie: la 7 pelerini înscrişi aveti o reducere !

Pentru alte detalii, informații sau rezervări ne puteți contacta la numarul de telefon: 0754554274 , ori puteţi trimite un email la adresa vizitatimunteleathos@gmail.com 

Pentru lista cu restul pelerinajelor vizitaţi pelerinajesfantulmunteathos.ro/anunturi

Mai jos puteti vedea un reportaj filmat în timpul ascensiunii spre Vârful Athon. Monahul athonit Pimen Vlad, stareţul chiliei Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din schitul românesc Lacu ne călăuzește pe urmele paşilor pe care Maica Domnului i-a făcut în urmă cu 2000 de ani. O scurtă mărturie a măreției și sfințeniei ce însoțesc aceste locuri binecuvântate, o chemare pentru oricine doreste să simtă mângâierea înțelegerii Adevarului.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.