Ouranoupoli Halkidiki

OuranoupoliLa inceputul peninsulei Sfantului Munte si la 120 km de aeroportul din Tessalonic se gaseste poarta Sfantului Munte, Ouranoupoli. Un loc special care inca mai pastreaza stilul grecesc traditional, un stil de viata linistit chiar si la orele de varf. Ouranoupoli este un sat frumos unde muntele se intalneste cu marea, chemand spre relaxare si meditatie, un loc de vis ce pregateste pelerinul inainte de a face calatoria spirituala la Sfantul Munte. Numele satului este de ajuns sa ridice gandul vizitatorului la cele inalte, in limba greaca ouranoupoli inseamna orasul din rai, orasul care te duce la rai… .

Turnul lui AndronicVizitatorul este intampinat de Turnul lui Andronic, neadormitul strajer al “Gradinii Maicii Domnului“, construit in 1344 de catre Manastirea Vatoped pentru apararea impotriva piratilor. In fata turnului se gaseste portul de unde cei ce doresc sa viziteze Sfantul Munte au la dispozitie curse ferry boat zilnice. Deasemeni pentru cei ce doresc sa se bucure de privelistea Sfantului Munte la o distanta de 500 de metri de tarm, exista vase de croaziera zilnic. In Oupanoupoli dincolo de ospitalitatea localnicilor vizitatorul se poate bucura de renumitele restaurante pescaresti care ofera peste proaspat din golful Sfantului Munte, poate admira apusul soarelui de pe terasele de pe faleza sau se poate relaxa seara la unul din barurile oraselului. In timpul zilei puteti face diverse activitati, cum ar fi inotul sau pescuitul pe plajele exotice de-a lungul intregului sat.  O alta atractie o reprezinta insulele aflate la mica distanta de port la care se poate ajunge cu mici ambarcatiuni sau cu salupe ce pot fi inchiriate. Zilnic exista vase ce efectueaza croaziere la Sfantul Munte.
Scufundarile, sporturile marine, serviciile de inchirere de masini, motociclete si scutere stau la dispozitia turistilor. Inaltimile impadurite ce inconjoara satul ofera o priveliste incantatoare celor ce se aventureaza in explorarea lor. Inevitabil Ouranoupoli este ultimul popas al pelerinilor catre Muntele Athos, locul de unde isi obtin permisele speciale de intrare pe Muntele Athos.

Uranopolis de azi este antica cetate Ouranoúpolis (Ουρανούπολις) fondată în anul 315 î.Hr. de Alexarchos și fratele său Cassandru, fii ai generalului Antipater.
Din Evul Mediu, până în a doua jumătate a deceniului al treilea al secolului al douăzecilea, localitatea a purtat denumirea de „Prosphorion”.
canalul lui xerxesLa câțiva kilometri spre nord-vest de Uranopoli, între localitățile Nea Roda și Tripiti, armata lui Xerxes a săpat un canal, „Canalul lui Xerxes”, pentru a permite navelor flotei persane să treacă, fără pierderi, de vârful plin de primejdii al Muntelui Athos. Urmele canalului sunt vizibile și în zilele noastre.
Ouranopoli
Ouranopoli
ouranopoli

 

 

 

 

 

 

 

sursa: www.ouranoupoli.gr

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.