Pelerinaj special la Muntele Athos 16–21 august 2017, pentru privegherea de pe Vârful Athonului (2033 m) cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului.

Pelerinaj special la Muntele Athos 16–21 august 2017, pentru privegherea de pe Vârful Athonului (2033 m) cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului.Organizăm pelerinaj special la Muntele Athos si in orasul Salonic cu urcare pe varful Athonului la altitudinea de 2033 m pentru participarea la Privegherea cu ocazia Praznicului Schimbarii la Fata a Domnului. Plecarea se face din Bacau în data de 16 august până pe 21 august 2017  Acest pelerinaj se adreseaza celor cu o conditie fizica buna deoarece urcarea spre varf este o urcare de 4 ore, iar alte 4 ore este coborarea. Dacă sunt pelerini există si posibilitatea îmbarcarii din Suceava, Botosani sau Iasi ori alte orase din tara. Traseul cu mănastirile vizitate in acest pelerinaj este urmatorul :

Miercuri 16 august
Ziua 1 : Plecare din Bacau la 7:00 pe ruta ⇒ Adjud ⇒ Focsani ⇒ Ramnicu Sarat ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu ⇒ Ruse ⇒ Sofia ⇒ Kulata ⇒ Serres ⇒ Ouranoupoli (Portul de imbarcare spre Sfantul Munte). Se poate pleca si din Iasi, Suceava si Roman daca sunt pelerini. Ne cazam seara la Ouranopoli intr-un hotel in camere cu doua sau trei paturi.

Joi 17 august
Ziua 2 : Ridicam de dimineata diamonitirele de la biroul din Ouranopoli apoi ne imbarcam pe vaporul spre Muntele Athos, pana sa ajungem la Schitul Sfanta Ana vaporul opreste pe la Manastirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sfantul Pantelimon si portul Dafni. Aceste manastiri le putem vedea de pe vapor in drumul nostru spre Schitul Sfanta AnaAici coboram la arsanaua schitului si ne vom indrepta spre Schitul Sfanta Ana unde ne vom caza.

Vineri 18 august
Ziua 3 : Plecam spre chilia Panagia. la 1500 m altitudine. De la chiriaconul Schitului Sfanta Ana, dureaza o ora si un sfert pana se ajunge la intersectia de unde se urmeza drumul catre culme. Dupa o ora si jumatate urmand drumul marcat prin padurea de stejar si pin se ajunge la capela Panaghia aflata la 1500 m altitudine. Aici exista un spatiu amenjat unde se poate face focul si se pot aseza sacii de dormit. Se merge apoi pe culme, in zig-zag, catre creasta vizibila, care atinge altitudinea de 1900 m. Va mai trece inca o ora pana se ajunge la capela Schimbarea la Fata. In zilele senine (destul de rare chiar si vara) panorama se intinde de la Muntele Olimp in vest, pana spre Anatolia in est. De asemenea, este vizibila din acest loc intreaga peninsula, iesind in evidenta drumurile numeroase si urmele incendiului din 1989. Spre seară se adună sute de pelerini şi monahi ce urcă special pentru praznicul Schimbării la faţă după calendarul vechi, neîndreptat. Priveghere de toată noaptea pe Vârful Muntelui Athos la Bisericuţa Schimbării la Faţă.

Sâmbătă 19 august
Ziua 4 : Vom incepe coborarea de pe athon iar apoi vom merge la Schitul romanesc Prodromu (inchinare la icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului Prodromita si a Sfantului Ioan Botezatorul). Pestera Sfantului Atanasie la cca 20 minute de mers pe jos; apoi mergem la Manastirea Pantocrator unde ne vom caza .

Duminică 20 august
Ziua 5 : Plecam spre Mănăstirea Marea Lavra (inchinare la moastele Sfantului Athanasie, crucea de lemn incastrata in fier pe care o purta acesta, bastonul de fier de doi coti, icoana Cucuzelita, mai putem vedea chiparosul plantat chiar de Sfantul Atanasie, unul din cei mai batrani din lume avand peste 1000 de ani). Apoi mergem cu un microbuz pana la aghiazma Sfantului Atanasie, pe urma mergem la Manastirea Iviru (ne inchinam la icoana Maicii Domnului Portarita si alte sfinte moaste, izvorul Maicii Domnului), Manastirea Caracalu (o particica din Sfanta Cruce, icoana facatoare de minuni a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, capul Sfantului Apostol Bartolomeu, degetul cel mic de la mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul, capul Sfantului Policarp, episcopul Smirnei), Manastirea Filoteu (icoana Maicii Domnului numita Glycophilousa sau Dulcea Sarutare, mana dreapta a Sfantului Ioan Gura de Aur), Schitul Sfantul Ilie (icoana Maicii Domnului Înlacrimata, scutecele Mantuitorului şi alte odoare ale schitului), Manastirea Vatopedu (inchinare la cele 7 icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului si Braul Maicii Domnului). Dupa toate acestea mergem la chilia „Buna Vestire” – Schitul Lacu la Parintele Stefan Nutescu sau la Parintele Pimen Vlad ne vom caza.

Luni 21 august
Ziua 6 : Plecam spre Kareya, capitala muntelui Athos iar apoi catre Manastirea Sfantul Pantelimon (Russikon) unde ne inchinam la capul Sfântului Mucenic Pantelimon, capul Sfântului Noului Mucenic Ștefan, capul Sfântului Siluan Atonitul, o părticică de la Sfânta Muceniță Paraskevi, și de la Sfântul și Dreptul Iosif. În mănăstire se mai află o icoană cu chipul Mântuitorului pe Mahramă, care, atunci când a fost ucis țarul Rusiei de comuniști, s-a întunecat și a rămas așa. De la aceasta manastire plecam spre Ouranopoli apoi de aici mergem catre orasul Salonic unde vom merge la Biserica Sfantului Dumitru Izvoratorul de Mir ( Inchinare la Moastele Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, Sfântul Grigorie si Sfânta Anisia), Manastire Sfanta Teodora– închinare la moaștele Sf. Teodora din Tesalonic si a Sf. Cuv. David, Biserica Sfânta Sofia – închinare la moaștele Sf. Vasile cel Nou Tesaloniceanul, Catedrala mitropolitană – închinare la moaștele Sf. Grigorie Palama), Piata Aristotel daca mai avem timp. Apoi plecam  spre Romania, unde vom ajunge  a doua zi in jur de ora 7:00 in Bacau.

Preţ : 280 euro cu toate cheltuielile incluse :

– Transportul rutier;
– Paşaportul de intrare in Muntele Athos (diamonitirion);
– Transportul cu vaporul;
– Transportul in Muntele Athos;
– Ghid cu experienta;
– Cazarea si masa sunt asigurate de manastiri si sunt gratuite.

NOTĂ: Acest pelerinaj se adresează în special celor ce vor să ajungă de praznicul Schimbării la Faţă pe Vârful Athonului. Sunt pelerini cu experienţă pe Muntele Athos care şi-au făcut obicei de a urca an de an la Schimbarea la Faţă pe Athon. Drumul spre vârf durează vreo 4 ore şi necesită o condiţie fizică deosebită. Pelerinii trebuie să aibă cu ei mâncare pentru două zile, izopren, lanternă, sac de dormit şi îmbrăcăminte groasă.

Observatii :
• Transportul se face cu un Volkswagen Transporter T5 ( an fabricatie 2012) cu 8+1 locuri . Este posibil ca uneori datorită condițiilor meteorologice, să nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfântul Munte și suntem nevoiti să ne cazăm o noapte la un hotel (10 euro nu sunt inclusi in cei 280 de euro). Pentru pelerinajele în care avem o cazare la hotel, aceasta nu este inclusă în preț (10 euro). Programul pelerinajului poate suferi mici modificări în functie de locurile disponibile de cazare la mănăstiri dar obiectivele afișate vor fi atinse.  Se asigură două mese pe zi la mănăstirile unde vom fi cazați (ar fi bine să aveți în rucsac câteva alimente neperisabile, biscuiti, batoane energizante, conserve etc. daca nu rezistați câteva ore fără mâncare, deoarece acolo nu o să avem de unde cumpăra mâncare la nevoie).                                                       
• Alte sfaturi: telefonul mobil deschideti-l doar când este necesar deoarece la mănastiri nu sunt multe prize de încărcat și dacă nu aveți un triplu există șanse mici să reusiti întotdeauna încărcarea când toată lumea concurează pentru aceeași priză; păstrați linistea și respectati gazdele; procurați-vă bani mărunti dacă aveți de gând să platiți pomelnice sau să cumpărați diverse obiecte bisericesti. Pentru mai multe informații intrati aici.

• Dacă sunteti un grup de mai multe persoane și doriți să mergeti într-un pelerinaj la Muntele Athos dar fie nu avem un pelerinaj stabilit în perioada în care doriți să mergeți, fie doriți un pelerinaj cu itinerariu personalizat, puteti să ne contactați pentru a va ajuta în acest sens, organizând pelerinajul dorit în funcție de nevoile dumneavoastră.
• Precizăm că pelerinii pot fi preluați și de pe traseul spre Grecia: Adjud ⇒ Focsani ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu.

Ne ocupăm de toate detaliile călătoriei, viza de acces în Sfântul Munte (Diamonitirion), obținerea biletelor pentru vapor, transportul pe Munte, ajutor în achiziționarea produselor bisericesti ( traduceri) și oferirea de detalii despre locurile în care mergem.

• Dacă vor fi modificări la cazări, acestea vor fi comunicate pelerinilor înscrisi, telefonic.

Oferim un pachet pentru preoţii care doresc să organizeze pelerinaj la Athos cu enoriaşii din parohie: la 7 pelerini înscrişi aveti o reducere !

Pentru alte detalii, informații sau rezervări ne puteți contacta la numerele de telefon: 0754554274 sau 0748435256, ori puteţi trimite un email la adresa vizitatimunteleathos@gmail.com 

pentru lista cu restul pelerinajelor vizitati pelerinajesfantulmunteathos.ro/anunturi

Mai jos puteti vedea un reportaj filmat in timpul ascensiunii spre Varful Athon. Monahul athonit Pimen Vlad, staretul chiliei Intrarea Maicii Domnului in Biserica, din schitul romanesc Lacu ne călăuzește pe urmele pasilor pe care Maica Domnului i-a facut in urma cu 2000 de ani. O scurtă mărturie a măreției și sfințeniei ce însoțesc aceste locuri binecuvântate, o chemare pentru oricine doreste să simtă mângâierea înțelegerii Adevarului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.