Sfaturi despre rugaciune

biserica-batran in rugaciune
◊ Rugati-va neincetat (1 Tes.5,17).

◊ Iar cand stati de va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva (Mc.11,25).

◊ Trevuie sa ne rugam cu credinta pentru orice cerere si sa avem rabdare, iar Dumnezeu va grai. Caci atunci cand omul se roaga cu credinta, intr-un fel Il obliga pe Dumnezeu sa-i indeplineasca cererea pentru aceasta credinta a lui.

◊ De aceea, atunci cand cerem ceva de la Dumnezeu, sa nu ne indoim si vom fi auziti. „Sa aveti credinta fara sa va indoiti”, a spus Domnul. Dumnezeu stie cand trebuie sa ne dea ceea ce cerem, ca sa nu ne vatamam duhovniceste.

◊ Uneori cerem ceva de la Dumnezeu, dar nu avem rabdare si ne nelinistim. Daca nu am avea un Dumnezeu Atotputernic, atunci ar trebui sa ne nelinistim. Dar fiindca avem un Dumnezeu atotputernic, Care are foarte multa dragoste, atat de multa incat ne hraneste cu Sangele Sau, nu suntem indreptatiti sa ne nelinistim.

◊ Cheia reusitei in rugaciune este ca pe cel ce se roaga sa-l doara. Daca nu-l doare, poate sta ore intregi cu metanie in mana si rugaciunea lui sa nu aduca nici un rezultat.

◊ Adevarata rugaciune incepe de la durere, ea nu este placere sau „nirvana”. Dar ce fel de durere este? Omul se chinuieste in sensul cel bun. Il doare, geme, sufera atunci cand face rugaciune pentru celalalt.

◊ Stiti ce inseamna a suferi? Da, sufera, pentru ca participa la durerea generala a lumii sau a unui om in particular.

◊ Aceasta participare, aceasta durere, Dumnezeu o rasplateste cu veselia dumnezeiasca. Desigur ca omul nu cere veselia dumnezeiasca, ci ea vine ca o consecinta, deoarece participa la durerea celuilalt.

 

sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Binecuvantare de la Chilia ”Buna Vestire”, Schitul Lacu – Sfantul Munte Athos

 

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.