Smerenia topeste pe diavol

smerenie Smerenia are mare putere si il topeste pe diavol. Ea este cel mai puternic soc pentru diavol. Acolo unde exista smerenie, diavolul nu are loc. Si acolo unde nu exista diavol, este firesc sa nu existe ispite. Odata un pustnic a silit pe aghiuta sa spuna: „Sfinte Dumnezeule…”. A spus aghiuta: „ Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte”, dar nu spunea „miluieste-ne pe noi”. „Spune: <<miluieste-ne pe noi>>”. Nimic. Daca ar fi spus, ar fi devenit inger. Toate le spune aghiuta, dar pe „miluieste-ma” nu-l spune, pentru ca trebuie smerenie. „Miluieste-ma” are smerenie si sufletul primeste mila cea mare a lui Dumnezeu, pe care el o cere.
Orice am face, este nevoie de smerenie – dragoste – noblete. Lucrurile sunt simple. Noi le complicam. Pe cat putem, sa facem ceea ce e complicat pentru diavol si usor pentru om. Dragostea si smerenia sunt grele pentru diavol, dar usoare pentru om. Chiar si unul bolnavicios, ce nu poate face nevointa, il poate lovi pe diavol cu smerenia. Intr-un minut omul poate deveni inger sau drac. Cum? Cu smerenia sau cu mandria. Ce, oare au trebuit ore intregi ca Lucifer sa se faca diavol din inger? Sa facut in cateva secunde. Modul cel mai usor ca sa mantuim este dragostea si smerenia. De aceea sa incercam cu dragostea si smerenia si dupa aceea vom inainta si cu celelalte.
Sa va rugati sa pricinuim mereu bucurie lui Hristos si mahnire lui aghiuta, mai ales pentru ca ii place iadul si nu vrea sa se pocaiasca.

sursa : Coviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte Duhovnicesti: Cu durere si dragoste pentru omul contemporan
Editura Evanghelismos Bucuresti 2012, pag.64-65

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.