Date biografice despre Parintele Dionisie Ignat (Colciu)

Parintele Dionisie Ignat Parintele Dionisie Ignat s-a nascut in 1909 in comuna Vornicesti din judetul Botosani, intr-o familie de agricultori cu opt copii. Tatal, Ioan, un om foarte credincios, moare de tanar, astfel ca Dumitru (numele de mirean al Parintelui Dionisie) nu si-l aminteste prea bine. Gheorghe este cel mai mare dintre copii, cu zece ani mai in varsta decat Dumitru, mezinul familiei. Mai tarziu amandoi sunt tunsi in monahism, Gheorghe primind numele de Ghimnazie la Schitul Magura din Moldova, unde hirotonit si ierodiacon, iar Dumitru devenind monahul Dionisie in Muntele Athos.
In ziua de 6 septembrie 1926 intra in Sfantul Munte fratele Dumitru cu Parintele Ghimnazie si cu inca doi mireni. Dumitru avea pe atunci 17 ani. Fac un scurt pelerinaj prin Munte, dupa care incearca sa se stabileasca la Schitul romanesc Prodromu, dar nu sunt primiti.
In 1927 cumpara impreuna cu un alt calugar roman, schimonahul Sebastian, Chilia Bunavestire langa Manastirea Pantocrator. Pentru a-si putea plati datoriile, muncesc din greu trei ani ca argati la Manastirea Iviron. Desi viata era foarte grea, la Chilia Bunavestirii au avut cele mai mari bucurii duhovnicesti.
In 1927 este tuns calugar cu numele Dionisie. Tot in 1927 este hirotonit intr-u ieromonah Parintele Ghimnazie.
In 1931 Parintele Dionisie este hirotonit ierodiacon.
In anul 1933 trece la Domnul Staretul Sebastian si fratii Ignat merg la Chilia „Sfantul Tihon de Zadonsk” din Capsala, la Staretul Ghedeon.
In 1937 vin la Chilia „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” din Colciu. Un timp au tinut amandoua chiliile, si „Sfantul Tihon” si „Sfantul Gheorghe”.
Batranul Dionisie este facut ieromonah in 1937 la Chilia Sfantul Tihon de catre Episcopul Sfantului Munte, Ierotei. Duhovnic devine in 1945.
A avut ca duhovnici parinti imbunatatiti, precum ieromonahul Antipa Dinescu, ieromonahul Elisei Chilipiu, Ghimnazie Ignat, Macarie Untan, Dometie, Trihenea.
Astazi, prin mila Domnului, Parintele Dionisie are 77 de ani in Sfantul Munte si 58 de ani ca duhovnic si mangaietor de suflete.

sursa: Paraclisul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, Chilia Sfantului Mare Mucenic Gheorghie Sfantul Munte Athos editata in 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.