Mănăstirea „Sfântul Ioan Teologul” – Suroti

Manastirea SurotiÎceputurile mănăstirii sunt legate de Cuviosul Paisie Aghioritul. În anul 1966 s-a îmbolnăvit şi a fost internat, vreme de mai multe luni, în Spitalul Papanicolau din Tesalonic. Stareţul a cunoscut la spital tinere iubitoare de viaţă monahală. Din recunoştinţă pentru ajutorul pe care i l-au dat atunci când a făcut operaţie la plămâni, le-a ajutat duhovniceşte. Şi astfel s-a întemeiat Sihăstria Sfântului Ioan Teologul de la Suroti. După aceea, venea şi le cerceta pe maici de fiecare dată când era nevoie. Mai târziu a hotărât să iasă de două ori pe an din Sfântul Munte, o dată toamna şi o dată după Paşti. „De vreme ce mi-am luat o răspundere, nu pot să nu merg” spunea Cuviosul Paisie.

Datorită legăturilor duhovniceşti cu obştea Mănăstirii Sfântului Ioan Teologul de la Suroti, Cuviosul Paisie a dăruit aşezământului şi moaştele Cuviosului Arsenie Capadocianul. Astăzi, cinstitele moaşte sunt aşezate spre închinare în katholikonul mănăstirii.

În data de 4 noiembrie 1993, părintele Paisie a ieşit pentru ultima oară din Sfântul Munte Athos, pentru a fi prezent, ca de obicei, la privegherea sărbătorii Sfântului Arsenie Capadocianul, prăznuit în ziua de 10 noiembrie, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Teologul”, din Suroti. Din cauza problemelor de sănătate, Cuviosul Paisie a rămas aici pentru a fi îngrijit de maicile din obşte.

În data de 4 februarie 1994, părintele Paisie a fost internat în Spitalul Theaghenio, din Tesalonic, unde a fost operat de cancer. Mai apoi, în data de 12 iulie 1994, aproape de miezul nopţii, părintele Paisie Aghioritul a trecut la cele veşnice şi, potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat în apropiere de biserica mănăstirii, lângă un frumos foişor din lemn.

Astăzi, obştea mănăstirii numără aproximativ 80 de surori.

Sihăstria de maici de la Suroti, închinată Sfântului Ioan Teologul şi Sfântului Arsenie Capadocianul, se află la 30 de kilometri de oraşul Tesalonic.

Pentru a ajunge la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul, dinspre Tesalonic se urmează autostrada spre Halkidiki, de pe care se iese spre Tagarades (unde se află Waterland). După ieşirea de pe autostradă urmează Tagarades, Agia Paraskevi şi Suroti.

Datorită faptului că este sihăstrie, Mănăstirea Suroti este închisă în zilele de post de peste săptămână (luni, miercuri şi vineri). Vara, în timpul săptămânii, mănăstirea este deschisă pentru închinători între orele 10.00 – 13.00 şi 16.00 – 19.00, iar duminică, între orele 4.00 – 07.30, 09.00 – 12.00 şi 16.00 – 19.00. Iarna, în timpul săptămânii, mănăstirea este deschisă între orele 10.00 – 13.00 şi 15.00 – 18.00, iar duminică, între orele 03.00 – 06.30, 08.00 – 12.00 şi 15.00 – 18.00.

sursa: www.doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.