Moaştele Mariei Magdalena vor fi aduse la Iaşi, de Sfânta Parascheva

simonopetra-athos- Mana Mariei MagdalenaPentru prima dată de la organizarea pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva la Iaşi, vor fi aduse moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena de la Athos.

Totodată, evenimentul mai marchează o premieră, aceasta fiind prima oară când moaştele vor părăsi pentru mai mult de o zi Mănăstirea Simonos Petra şi întâia oară când vor fi luate de la Muntele Athos. Acestea vor fi aduse cu avionul la Iaşi unde vor ajunge pe 9 octombrie, în jurul orei 23.00, iar de aici vor fi trimise înapoi la Athos pe 16 octombrie dimineaţă.
Alături de aceste moaşte vor fi aduse într-o raclă şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci, cât şi din piciorul Sfântului Mucenic Chiric. „Este pentru prima oară când moaştele acestea vor părăsi Muntele Athos. Ele nu au mai fost duse nicăieri, iar Înaltpreasfinţitul Teofan a dorit foarte mult şi s-a gândit că ar fi bine să le aducă. A făcut legături cu mănăstirea, s-a primit aprobarea şi binecuvântarea, iar acestea vor ajunge pe 9 octombrie“, a declarat Dosoftei Şcheiul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane.
În momentul în care sfintele moaşte vor ajunge la Iaşi, ele vor fi întâmpinate de un sobor de preoti la aeroport şi se va face o slujbă specială la Mitropolie, urmând a fi puse apoi direct la închinare. „Vor fi scoase la închinare chiar din acea seară şi vor sta pe toate zilele hramului pentru credincioşii care vor veni din toată ţara“, a adăugat Dosoftei Şcheiul. Moaştele, reprezentate de o mână a Sfintei Muceniţe, vor pleca la rândul lor în pelerinajul Calea Sfinţilor, purtat pe străzile din faţa Mitropoliei în perioada prăznuirii Sfintei Parascheva. Pe data de 16 octombrie sfintele moaste ale Sf. Maria Magdalena vor pleca spre Draganesti, Vlasca pentru a fi puse la inchinare si la Manastirea Pantocrator pana pe data de 19 octombrie, apoi acestea vor fi duse inapoi la Sfantul Munte Athos in Manastirea Simonpetra . Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena este pomenită în calendarul ortodox pe 22 iulie.

Anual, în preajma datei de 14 octombrie, Iaşiul se transformă în cel mai mare centru de pelerinaj creştin din ţară. Sute de mii de pelerini din ţară şi străinătate vin la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru a lua parte la manifestările religioase oficiate cu prilejul sărbătoririi hramului Sf Cuvioase Parascheva.

sursa: www.ziaruldeiasi.ro

2 comentarii la „Moaştele Mariei Magdalena vor fi aduse la Iaşi, de Sfânta Parascheva

  1. Mana Sf.Maria Magdalena va ajunge pe data de 16 octombrie 2015 si in Draganesti Vlasca , la Manastirea Pantocrator si va sta acolo pana pe 19 octombrie. Puteti găsi pe Facebook pagina acestei manastiri , cu programul liturgic al acelor zile. Si încă o precizare , ziua Sf Maria Magdalena , in calendarul ortodox este pe 22 iulie. Oricum daca inima ta vrea , o poate serba in orice zi! Miiiriaam!!! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.