Pelerinaj la Sfântul Munte Athos 15-21 August 2024, priveghere pe vârful Athon 2033m, de praznicul schimbării la față

Panagia Tours organizează pelerinaj la Sfântul Munte Athos, plus Salonic (3 nopți în Sfântul Munte și o noapte la Ouranoupolis) . Plecarea se face din Bacău, Adjud, Focșani, Buzău, București, Giurgiu în data de 15 August până pe 21 August 2024 cu urcare pe vârful Athon la 2033 metri altitudine. Acest pelerinaj se adresează celor cu o conditie fizică bună deoarece urcarea spre varf este o urcare de 6-7 ore, iar alte 4-5 ore este coborarea. Dacă sunt grupuri de pelerini există şi posibilitatea îmbarcării din Suceava, Botoşani, Iaşi sau București ori alte oraşe din ţară.

Pelerinaj la Sfântul Munte Athos 15-21 August 2024, priveghere pe vârful Athon 2033m, de praznicul schimbării la față
Pelerinaj la Sfântul Munte Athos 15-21 August 2024, priveghere pe vârful Athon 2033m, de praznicul schimbării la față

Preţ 500 euro cu următoarele cheltuieli incluse :

– Transportul rutier România-Grecia dus-întors;
– Paşaportul de intrare în Muntele Athos (diamonitirion);
– Transportul cu vapoarele dus-întors;
– Transportul în Muntele Athos cu microbuze;
– Ghid cu experiență, vorbitor de limba greacă;
– 3 seri de cazare cu doua mese pe zi în Sfântul Munte

Cazarea la Ouranoupoli (Panorama Spa Hotel), aproximativ 25 euro, nu este inclusă în preț, nici mesele în afara Sfântului Munte sau pe drum!

Traseul cu mănastirile vizitate în acest pelerinaj la Sfântul Munte Athos este urmatorul:

Joi 15 August 2024
Ziua 1 : Plecare spre Athos din Bacău, la ora 18:00, pe ruta ⇒ Adjud ⇒ Focsani ⇒ Râmnicu Sărat ⇒ Buzău ⇒ Urziceni ⇒ București ⇒ Giurgiu ⇒ Ruse ⇒ Sofia ⇒Kulata

Vineri 16 August 2024
Ziua 1 : Ajungem dimineață în orașul Salonic, unde ne închinăm la moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir, moaștele Sfintei Mucenițe Anisia și ale Sfântului Grigorie Kallidis, apoi plecăm către Ouranoupolis (Portul de îmbarcare spre Sfântul Munte). Pe drum spre Ouranoupolis ne oprim la metocul Mănăstirii Hilandar și ne închinăm. Ne cazăm în Ouranoupolis la o pensiune și ne odihnim .

Sâmbătă 17 August 2024
Ziua 2 : Ridicăm de dimineață diamonitirele de la biroul din Ouranopolis, apoi ne îmbarcăm pe vaporul spre Muntele Athos de la 6:30, coborâm la portul mănăstirii Simonos Petras și urcăm 30 de minute până la mănăstire și ne închinăm la odoarele mănăstirii, apoi coborâm în port și luăm din nou vaporul până la Schitul Sfânta Ana, urcăm pe scări 30 de minute până la schit, ne cazăm, apoi putem face o drumeție și până la coliba unde a viețuit Sfântul Iosif Isihastul. Este posibil ca datorită aglomerației foarte mare de pelerini să fim nevoiți să dormim în saci de dormit în curtea mănăstirii.

Duminică 18 August 2024
Ziua 3 : Dimineaţă la ora 5 dimineața plecăm spre  Chilia Panagia la cota 1500 m altitudine. De la chiriaconul Schitului Sfânta Ana, durează o ora şi un sfert până se ajunge la intersecţia (la cruce, facem o pauză) de unde se urmeză drumul către culme. Dupa o ora şi jumătate urmând drumul marcat prin pădurea de stejar şi pin se ajunge la capela Panaghia aflată la 1500 m altitudine. Aici există un spatiu amenjat și o bisericuță, în interior avem o fântână. Vom face o pauză în acest loc, de obicei se oferă o masă (supă, lukumi și ouzo) de către călugări Se merge apoi pe culme, în zig-zag, către creasta vizibilă, care atinge altitudinea de 1900 m. Va mai trece încă o ora până se ajunge la bisericuța Schimbarea la Faţă la cota 2033 m. Spre seară se adună sute de pelerini şi monahi ce urcă special pentru praznicul Schimbării la faţă după calendarul vechi, neîndreptat. Priveghere de toată noaptea pe Vârful Muntelui Athos la Bisericuţa Schimbării la Faţă.

Luni 19 August 2024
Ziua 4 : Dimineaţa vom începe coborârea de pe Athon iar apoi vom merge la Schitul românesc Prodromu (închinare la icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului Prodromiţa şi a Sfântului Ioan Botezătorul), de aici mergem cu un microbuz până la aghiazma Sfântului Atanasie, apoi plecăm spre Chilia „Buna Vestire” –  Schitul Lacu. Ne închinăm la biserica Sfântului Dimitrie apoi la părintele Ştefan Nuţescu ne vom caza (participăm la Vecernie şi masă).

Marți 20 August 2024
Ziua 5 : Participăm la Sfânta Liturghie și masă la Schitul Lacu apoi închiriem un microbuz ca să mergem spre Mănăstirea Iviru (ne închinăm la icoana Maicii Domnului Portăriţa şi alte sfinte moaşte, pe urmă mergem Aghiazma Maicii DomnuluiMănăstirea Vatopedu (închinare la cele 7 icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului şi Brâul Maicii Domnului), Schitul românesc Colciu, locul unde a viețuit părintele Dionisie Ignat. apoi mergem la Mănăstirea Sfântul Pantelimon (Russikon), ne închinăm la odoarele mănăstirii (capul Sfântului Siluan Athonitul, moaste ale Sfântului Andrei cel întâi chemat, moaşte ale Sfântului Apostol Toma, Sfinţii 3 ierarhi şi mulţi alţii), Mănăstirea Xenofont (ne închinăm la odoarele mănăstirii), apoi  Mănăstirea Dochiariu (ne închinăm la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, o părticică din lemnul Sfintei Cruci), de aici luăm vaporul spre portul din Ouranoupolis. Din Ouranoupolis plecăm cu mașina către România

Miercuri 21 August 2024
Ziua 6 : Ajungem a doua zi în jur de ora 7:00 dimineața în Bacău.

Avans : 100 Euro/persoană plătiți în contul firmei pe bază de factură după ce ne furnizați datele de facturare. Avansul nu este recuperabil dacă anulați cu mai putin de 30 zile înainte de ziua plecării.

NOTĂ : Datorită instabilităţii legislatiei naţionale a fiecărei ţări tranzitate, precum şi a măsurilor implementate de fiecare mănăstire din Athos, nu putem garanta atingerea tuturor obiectivelor prezentate mai sus.

Pentru alte formalități și detalii pelerinii înscrişi vor fi informaţi telefonic.

Observații:

Transportul spre Muntele Athos se face cu Mercedes Sprinter cu 8+1 locuri (loc mare la picioare, TV, aer condiționat). Este posibil ca uneori datorită condițiilor meteorologice (furtună pe mare), să nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfântul Munte cu vaporul și suntem nevoiti să ne cazăm o noapte la un hotel sau să închiriem un microbuz care să ne ducă pe uscat, acest cost va fi suportat de către pelerin (25 euro nu sunt incluși în cei 500 de euro) Masa pe drum sau în afara muntelui nu este inclusă în preţ. Dacă vor mai exista și alte costuri suplimentare pelerinii înscriși vor fi informați.

Programul pelerinajului sau locurile în care ne vom caza, se pot modifica în funcţie de disponibilitatea părinţilor sau în functie de locurile disponibile de cazare la mănăstiri dar obiectivele afișate vor fi atinse sau vor fi înlocuite cu altele.  Se asigură două mese pe zi la mănăstirile unde vom fi cazați (ar fi bine să aveți în rucsac câteva alimente neperisabile, biscuiti, batoane energizante, conserve etc. daca nu rezistați câteva ore fără mâncare, deoarece acolo nu o să avem mereu de unde cumpăra mâncare la nevoie).  

Alte sfaturi: telefonul mobil deschideti-l doar când este necesar deoarece la mănastiri nu sunt multe prize de încărcat și dacă nu aveți un triplu sau o baterie externa, există șanse mici să reusiti întotdeauna încărcarea când toată lumea concurează pentru aceeași priză; păstrați linistea și respectati gazdele; procurați-vă bani mărunti dacă aveți de gând să plătiți pomelnice sau să cumpărați diverse obiecte bisericeşti. Oprim în fiecare zi în capitala Kareya de unde vă puteti cumpăra o cafea sau ceva de mâncare la nevoie. În unele perioade aglomerate din an transportul se poate efectua cu microbuz de peste 21 locuri oferind șansa cât mai multor pelerini să ajungă la Sfântul Munte. Pentru mai multe informații intraţi aici

• Dacă sunteti un grup de mai multe persoane și doriți să mergeti într-un pelerinaj la Muntele Athos dar fie nu avem un pelerinaj stabilit în perioada în care doriți să mergeți, fie doriți un pelerinaj cu itinerariu personalizat, puteti să ne contactați pentru a va ajuta în acest sens, organizând pelerinajul dorit în funcție de nevoile dumneavoastră.
• Pelerinajul se adresează exclusiv bărbaţilor!
• Precizăm că pelerinii pot fi preluați și de pe traseul spre Grecia: Adjud ⇒ Focsani ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu.

Ne ocupăm de toate detaliile călătoriei, viza de acces în Sfântul Munte (Diamonitirion), obținerea biletelor pentru vapor, transportul pe Munte, ajutor în achiziționarea produselor bisericesti ( traduceri) și oferirea de detalii despre locurile în care mergem.

• Dacă vor fi modificări la cazări, acestea vor fi comunicate pelerinilor înscrisi, telefonic.

Pentru alte detalii, informații sau rezervări pentru pelerinaj la Sfântul Munte Athos ne puteți contacta la numarul de telefon: +40754554274 , ori puteţi trimite un email la adresa vizitatimunteleathos@gmail.com 

Pentru lista cu restul pelerinajelor vizitaţi pelerinajesfantulmunteathos.ro/anunturi

Contactează-ne

Termeni și Condiții de participare la pelerinaj

Contractul este electronic și se consideră semnarea lui odată cu acceptarea Termeni si Conditii (prezentate mai jos) prin comanda telefonică. Achitarea facturii duce automat la acceptarea Termeni și Condiții.

 • De obicei transportul spre Sfântul Munte se face cu microbuze Mercedes Sprinter 8+1 locuri, dar în perioadele aglomerate transportul se poate face și cu Microbuze sau autocare cu mai mult de 21 de locuri;
 • Locul în microbuz nu se poate alege de către pelerin ci va fi atribuit de către organizatorul de grup;
 • Respectați locurile atribuite în mijlocul de transport de către conducatorul grupului, nu purtați discuții contradictorii cu șoferul și nu-i solicitați să se abată de la traseul și programul prestabilit, care este obligatoriu pentru toti;
 • Cazarea din Athos se face la comun în camere cu mai multe paturi;
 • Mancare este ca la manastire, se asigură 2 mese pe zi în Athos, nu putem alege meniurile și felul mâncării, condițiile sunt de mănăstire. Mănăstirile si schiturile au program strict de masă, daca pierdem vremea prea mult la obiective și nu suntem grupați lângă ghid există șansa să nu mai ajungem la masă;
 • Masa pe drum sau în afara Sfântului Munte nu este inclusă în preț;
 • Cei care nu sunt ortodocși și vor să meargă în pelerinaj trebuie să specifice acest lucru înainte de a se înscrie la pelerinaj;
 • La Manastiri și cazari nu sunt permise carnea și alcoolul (daca servim alcool trebuie să fie cu limită, un pahar la masă sau când suntem primiți la cherasmă);
 • Unele cazari posibil să nu aibă duș, condițiile sunt de mănăstire nu avem de unde să alegem cazări de lux ;
 • Trebuie sa respectăm liniștea și să vorbim încet si cuviincios;
 • Fumatul este interzis în incinta mănăstirii, se poate fuma în afara schitului sau a mănăstirii dacă nu vă puteți abține;
 • La masă nu vorbim, masa se desfășoara doar pe parcursul unei rugăciuni, când s-a terminat rugăciunea, toată lumea se ridica de la masă, indiferent dacă ați terminat de mâncat sau nu;
 • La Biserică si la masă mergem cu mânecă lungă și pantaloni lungi;
 • In Athos nu este voie cu sandale fără șosete;
 • Nu este voie cu pantaloni scurți in general în Athos;
 • La unele obiective din Athos se merge pe jos,deci trebuie să fim echipați de munte cu rucsac în spate, bocanci de 3 sezoane sau încălțăminte de trekking, pantalonii ideali sunt pantalonii funcționali de mers pe munte, nu blugi;
 • Bagajul trebuie să fie cât mai sumar și să poate fi purtat în spate pentru ca mergem și pe jos (Câteva schimburi, tricou cu mânecă lunga, cămasă, covrigi,semințe, batoane energizante, conserve, recipient cu apă, etc)
 • Pelerina mică de ploaie este indicată în caz că vremea nu este prielnică;
 • Telefon mobil nu uitați să-l deschideți doar când e necesar, veți avea puține șanse să-l încărcați, mai ales într-un grup mare care concurează pentru aceeași priză, dacă nu aveți un triplu-ștecher la îndemână sau o baterie externă.
 • Trebuie să fim cat mai grupați aproape de ghid in asa fel încât să ascultăm informații despre pelerinaj, istoric și tot ce înseamnă pelerinaj în Athos.
 • Pelerinii clerici şi monahi sunt rugaţi să ia parte la sfintele slujbe şi la trapeză îmbrăcaţi în reverendă (dulamă) şi rasă, purtând de asemenea fes sau potcap.
 • Obiectivele și cazarile se pot modifica în funcție de disponibilitatea părinților;
 • Nu garantăm că atingem toate obiectivele pentru ca depindem de mașinile din Athos și de programul lor dar depindem și de grup dacă sunt grupați și ascultători;
 • La Athos nu putem negocia condițiile de dormit sau de mâncare indiferent de funcția pe care o avem în țară, odată intrați acolo, toți suntem egali;
 • Trebuie să ne adaptăm dupa condițiile din Athos după grup și după ghid în așa fel încât să plecam de la Maica Domnului încărcați duhovnicește, în final pentru asta mergem;
 • Pe parcursul pelerinajului, pentru a evita situațiile neplăcute, dați dovadă de înțelegere, toleranță, bun-simț, altruism și trăire creștinească. Este recomandat ca pelerinii să aiba asupra lor o polița de călătorie încheiată cu societatea de asigurări pe care o agrează și opțional card european de sănătate; cei care suferă de boli cardio-vasculare sau au alte afecțiuni/boli care le pot afecta grav starea de sănătate în călătorie, sunt obligați să dețină asupra lor cardul european de sănătate. În caz contrar își asumă toate riscurile pe perioada pelerinajului, organizatorul fiind exonerat de orice răspundere.
 • Este posibil ca uneori, în situații excepționale, datorită condițiilor meteorologice (furtună pe mare), să nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfântul Munte cu vaporul și suntem nevoiti să ne cazăm o noapte la un hotel sau să închiriem un microbuz care să ne ducă pe uscat, acest cost va fi suportat de către pelerin (25-30 euro nu sunt incluși în costul pelerinajului);
 • Ne rezervam dreptul de a face orice modificare de cazare și program atunci cand apar situatii exceptionale sau de extremă urgență care nu depind de noi.
 • Programul pelerinajului poate suferi modificări în functie de locurile disponibile de cazare la mănăstiri și chilii iar obiectivele afișate vor fi atinse în conditiile în care mănăstirile vor fi deschise în acea zi pentru închinare;
 • Autoritatile vamale îşi rezerva dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezinta suficienta încredere chiar daca aceasta a  obtinut acordul pentru obtinerea diamonitirionului. Transportatorul nu poate fi facut raspunzator pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior  plecarii. Pelerinul îşi asuma riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat sa informeze transportatorul asupra oricarui incident petrecut vreodata în afara  granitelor Romaniei, precum şi asupra oricarei tangente pe care o are cu statele în care are loc desfaşurarea programului.
 • Minorii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi lasati sa iasa din tara: sa calatoreasca cu cel putin un adult însotitor; să aibă asupra lor un  document cu poza ( pașaport / carte de identitate); sa aibă asupra lor acordul ambilor parinti (sau al părintelui care nu-i însoteşte) legalizat la notariat; adultul  care-i însoteşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa-l prezinte la frontiera);
 •  Pentru calatorie sunt necesare paşaportul / cartea de identitate valabile 6 luni de la data întoarcerii în tara;
 • Pelerinajul nu este adresat persoanelor cu handicap locomotor sau celor cu mobilitate scăzută;
 • Pe întreaga durata a pelerinajului pelerinii sunt singurii raspunzători de pierderea, dispariția sau furtul obiectelor personale;
 • Este posibil ca uneori să nu găsim cazare în Athos la mănăstire și suntem nevoiți să ne cazăm contracost (25-40 euro de persoană) la o pensiune, acest cost suplimentar este plătit de către pelerin;
 • Prețurile se pot modifica în funcție de cazări și transport;
 • Avansul plătit nu este recuperabil dacă anulați cu mai puțin de 30 zile înaintea plecării;
 • Dacă intervin modificări la programul pelerinajului pelerinii înscriși vor fi informați telefonic!

Îndemn și sfat din experiența mea de ghid și din sfătuirea cu sfinții părinți.

Athosul si Mănăstirea în general nu este loc pentru distracție. Acolo nu mergem în excursie ci mergem într-un pelerinaj. Trebuie să ne gandim foarte bine înainte de a alege acest loc Sfânt ca obiectiv de închinare.

Noi vrem ca pelerinajele noastre să fie duhovnicești. Pelerinajul la Athos înseamnă rugaciune,smerenie,respect pentru liniștea și sfințenia pe care o gasim acolo.

Gândiți-vă că însuși Maica Domnului a călcat pe acest munte și mii de sfinți de-a lungul istoriei athonite. Așa că trebuie să conștientizăm că mare lucru este să ajungi pe aceste meleaguri binecuvântate.

Încă mai sunt sfinți pe muntele Athos să știți, dar din cauza păcatelor noastre nu-i putem recunoaște…

În primul rând trebuie să ne spovedim apoi si Sfanta împărtășanie dacă este posibil… Toate păcatele și problemele tale trebuie rezolvate la duhovnic, nu le descarci asupra ghidului și colegilor pelerini… Ei nu au vreo vină că vii nepregătit acolo.

Ghidul te duce în cele mai sfinte și frumoase locuri, iar tu ce faci? Verși răutatea ta asupra lui. În Sfântul Munte mergem cu smerenie și cu atenție, ca nu cumva să smintim pe cineva sau să stricăm liniștea pe care o găsim acolo, cu tot felul de cârteli si nemulțumiri că nu ne convine mâncarea și cazarea sau că masina întârzie sau ca ghidul este vinovat de toate astea.

Dacă mergi la Athos pentru mancare si cazare cât mai bună deja ai pierdut binecuvântarea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului. Trebuie să căutăm pe internet câteva detalii despre Athos… Cum trebuie sa fie un pelerin și cum trebuie să se comporte într-un loc Sfânt precum Athosul! Nu putem spune că nu suntem informați când trăim într-un secol al informării și accesul la internet este atât de posibil… În Athos ar trebui să mergem cu gândul curat și smerit.

Unii pelerini vor să facă un numar cât mai mare de manastiri si schituri. Unii care sunt bolnavi și nu pot merge pe jos își doresc să ajungă măcar la o manastire și sunt foarte mulțumiți.

Important este să ne incărcam duhovnicește. Nu contează câte obiective facem, contează cum ne raportăm noi la Maica Domnului prin rugăciune. Dintr-o inimă curată si sinceră nu poate ieși ceva rău. Asta vrea Dumnezeu de la noi ,să-i dăm inima noastră așa cum este ea. Fără prefăcătorii (teatru).

Așa că haideți să respectăm locurile sfinte și să nu le batjocorim. Haideți să respectăm călugării și programul de acolo.

Haideți să respectăm orice regulă impusă de Părinți oricât de mică si neînsemnată ar fi ea…

Nu contează situația materială și ce rang sau grade avem în lume. Gradele și toate celelalte le lăsăm acasă sau la muncă… Și dacă în felul ăsta mergem cu smerenie și sinceritate înaintea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului atunci mare folos o să avem în acest pelerinaj la Sfântul Munte Athos… În concluzie: Dacă ai ales acest ghid și acest fel de pelerinaj fii smerit, ascultător și toate vor fi bune și cu binecuvântare…

AMIN! DOAMNE AJUTA! CU DRAG – IONUȚ STOLERIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.