Pelerinaj la Sfântul Munte Athos 4-10 August 2024

Panagia Tours organizează pelerinaj la Sfântul Munte Athos, plus Salonic (3 nopți în Sfântul Munte și o noapte la Ouranoupolis) . Plecarea se face din Bacău, Adjud, Focșani, Buzău, București, Giurgiu în data de 4 August până pe 10 August 2024. Dacă sunt grupuri de pelerini există şi posibilitatea îmbarcării din Suceava, Botoşani, Iaşi sau București ori alte oraşe din ţară.

Pelerinaj la Sfântul Munte Athos 4-10 August 2024
Pelerinaj la Sfântul Munte Athos 4-10 August 2024

Preţ 500 euro cu următoarele cheltuieli incluse :

– Transportul rutier România-Grecia dus-întors;
– Paşaportul de intrare în Muntele Athos (diamonitirion);
– Transportul cu vapoarele dus-întors;
– Transportul în Muntele Athos cu microbuze;
– Ghid cu experiență, vorbitor de limba greacă;
– 3 seri de cazare cu doua mese pe zi în Sfântul Munte

Cazarea la Ouranoupoli (Panorama Spa Hotel), aproximativ 25 euro, nu este inclusă în preț, nici mesele în afara Sfântului Munte sau pe drum!

Traseul cu mănastirile vizitate în acest pelerinaj la Sfântul Munte Athos este urmatorul:

Duminică 4 August 2024
Ziua 1 : Plecare spre Athos din Bacău, la ora 18:00, pe ruta ⇒ Adjud ⇒ Focsani ⇒ Râmnicu Sărat ⇒ Buzău ⇒ Urziceni ⇒ București ⇒ Giurgiu ⇒ Ruse ⇒ Sofia ⇒Kulata

Luni 5 August 2024
Ziua 1 : Ajungem dimineață în orașul Salonic, unde ne închinăm la moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir, moaștele Sfintei Mucenițe Anisia și ale Sfântului Grigorie Kallidis, apoi plecăm către Ouranoupolis (Portul de îmbarcare spre Sfântul Munte). Pe drum spre Ouranoupolis ne oprim la metocul Mănăstirii Hilandar și ne închinăm.. Ne cazăm în Ouranoupolis la o pensiune și ne odihnim .

Marți 6 August 2024
Ziua 2 : Ridicăm de dimineață diamonitirele de la biroul din Ouranopolis, apoi ne îmbarcăm pe vaporul spre Muntele Athos de la 6:30, coborâm la portul Mănăstirii Dochiariu (ne închinăm la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”, o părticică din lemnul Sfintei Cruci), apoi mergem pe jos 20 de minute până la Mănăstirea Xenofont (ne închinăm la odoarele mănăstirii), apoi luăm un microbuz spre Kareya, capitala Sfântului Munte, aici ne închinăm la Mănăstirea Cutlumuș și mergem pe jos până la Panaguda, locul unde a viețuit sfântul Paisie Aghioritul. În Kareya cine dorește își poate cumpăra o cafea sau o plăcintă. Apoi plecăm spre Schitul Lacu. Ajungem la Chilia „Buna Vestire” –  Schitul Lacu. Ne închinăm la biserica Sfântului Dimitrie apoi la părintele Ştefan Nuţescu ne vom caza (participăm la Vecernie şi masă).

Miercuri 7 August 2024
Ziua 3 : Dimineaţă după Sfânta Liturghie de la ora 6:30 şi masă la ora 8:00 la Schitul Lacu luăm un microbuz cu care mergem către Schitul românesc Colciu, locul unde a viețuit părintele Dionisie Ignat. Mănăstirea Vatopedu (închinare la cele 7 icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului şi Brâul Maicii Domnului). Plecăm apoi la Mănăstirea Iviru (ne închinăm la icoana Maicii Domnului Portăriţa şi alte sfinte moaşte, pe urmă mergem Aghiazma Maicii DomnuluiSchitul Sfântul Ilie (icoana Maicii Domnului Înlacrimata, scutecele Mântuitorului şi alte odoare ale schitului). Dacă timpul ne permite mergem si la Schitul Românesc Prodromu și la Aghiazma Sfântului Atanasie Athonitul. Plecăm apoi spre Chilia Sfântul Nicolae din Kapsala, la Părintele român Nicolae, ne vom caza, participăm la vecernie și vom lua masa.

Joi 8 August 2024
Ziua 4 : Dimineaţa după Sfânta Liturghie și masă mergem pe jos 40 de minute până în capitală, dar pe drum ne oprim la Chilia Axion Estin și ne închinăm, unde a coborât Arhangelul Gavriil și a cântat cântarea „Cuvine-se cu adevărat”. La Kareya ne închinăm la Schitul Sfântul Andrei (închinare la capul Sfântului Apostol Andrei) și la Biserica Protaton (icoana Maicii Domnului Axioniţa). De aici mergem cu un microbuz spre Mănăstirea Simonos Petra, ne închinăm apoi coborâm în portul mănăstirii de unde luăm un vapor spre Schitul Sfânta Ana, urcăm 1800 de scări până la schit, unde ne vom caza și vom lua masa. Dacă pelerinii doresc putem face o drumeție și până la coliba unde a viețuit Sfântul Iosif Isihastul.

Vineri 9 August 2024
Ziua 5 : Participăm la Sfânta Liturghie de la ora 5:00 dimineata și micul dejun la ora 6:15 la Schitul Sfânta Ana apoi mergem cu vaporul spre portul din Ouranoupolis. În drumul nostru cu vaporul vom trece pe lângă Mănăstirea Dionisiu, Mănăstirea Grigoriu, Mănăstirea Simonos Petra și Mănăstirea Sfântul Pavel. Din Ouranoupolis plecăm cu mașina către România

Sâmbătă 10 August 2024
Ziua 6 : Ajungem a doua zi în jur de ora 7:00 dimineața în Bacău.

Avans : 100 Euro/persoană plătiți în contul firmei pe bază de factură după ce ne furnizați datele de facturare. Avansul nu este recuperabil dacă anulați cu mai putin de 30 zile înainte de ziua plecării.

NOTĂ : Datorită instabilităţii legislatiei naţionale a fiecărei ţări tranzitate, precum şi a măsurilor implementate de fiecare mănăstire din Athos, nu putem garanta atingerea tuturor obiectivelor prezentate mai sus.

Pentru alte formalități și detalii pelerinii înscrişi vor fi informaţi telefonic.

Observații:

Transportul spre Muntele Athos se face cu Mercedes Sprinter cu 8+1 locuri (loc mare la picioare, TV, aer condiționat). Este posibil ca uneori datorită condițiilor meteorologice (furtună pe mare), să nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfântul Munte cu vaporul și suntem nevoiti să ne cazăm o noapte la un hotel sau să închiriem un microbuz care să ne ducă pe uscat, acest cost va fi suportat de către pelerin (25 euro nu sunt incluși în cei 500 de euro) Masa pe drum sau în afara muntelui nu este inclusă în preţ. Dacă vor mai exista și alte costuri suplimentare pelerinii înscriși vor fi informați.

Programul pelerinajului sau locurile în care ne vom caza, se pot modifica în funcţie de disponibilitatea părinţilor sau în functie de locurile disponibile de cazare la mănăstiri dar obiectivele afișate vor fi atinse sau vor fi înlocuite cu altele.  Se asigură două mese pe zi la mănăstirile unde vom fi cazați (ar fi bine să aveți în rucsac câteva alimente neperisabile, biscuiti, batoane energizante, conserve etc. daca nu rezistați câteva ore fără mâncare, deoarece acolo nu o să avem mereu de unde cumpăra mâncare la nevoie).  

Alte sfaturi: telefonul mobil deschideti-l doar când este necesar deoarece la mănastiri nu sunt multe prize de încărcat și dacă nu aveți un triplu sau o baterie externa, există șanse mici să reusiti întotdeauna încărcarea când toată lumea concurează pentru aceeași priză; păstrați linistea și respectati gazdele; procurați-vă bani mărunti dacă aveți de gând să plătiți pomelnice sau să cumpărați diverse obiecte bisericeşti. Oprim în fiecare zi în capitala Kareya de unde vă puteti cumpăra o cafea sau ceva de mâncare la nevoie. În unele perioade aglomerate din an transportul se poate efectua cu microbuz de peste 21 locuri oferind șansa cât mai multor pelerini să ajungă la Sfântul Munte. Pentru mai multe informații intraţi aici

• Dacă sunteti un grup de mai multe persoane și doriți să mergeti într-un pelerinaj la Muntele Athos dar fie nu avem un pelerinaj stabilit în perioada în care doriți să mergeți, fie doriți un pelerinaj cu itinerariu personalizat, puteti să ne contactați pentru a va ajuta în acest sens, organizând pelerinajul dorit în funcție de nevoile dumneavoastră.
• Pelerinajul se adresează exclusiv bărbaţilor!
• Precizăm că pelerinii pot fi preluați și de pe traseul spre Grecia: Adjud ⇒ Focsani ⇒ Buzau ⇒ Urziceni ⇒ Bucuresti ⇒ Giurgiu.

Ne ocupăm de toate detaliile călătoriei, viza de acces în Sfântul Munte (Diamonitirion), obținerea biletelor pentru vapor, transportul pe Munte, ajutor în achiziționarea produselor bisericesti ( traduceri) și oferirea de detalii despre locurile în care mergem.

• Dacă vor fi modificări la cazări, acestea vor fi comunicate pelerinilor înscrisi, telefonic.

Pentru alte detalii, informații sau rezervări pentru pelerinaj la Sfântul Munte Athos ne puteți contacta la numarul de telefon: +40754554274 , ori puteţi trimite un email la adresa vizitatimunteleathos@gmail.com 

Pentru lista cu restul pelerinajelor vizitaţi pelerinajesfantulmunteathos.ro/anunturi

Contactează-ne

Termeni și Condiții de participare la pelerinaj

Contractul este electronic și se consideră semnarea lui odată cu acceptarea Termeni si Conditii (prezentate mai jos) prin comanda telefonică. Achitarea facturii duce automat la acceptarea Termeni și Condiții.

 • De obicei transportul spre Sfântul Munte se face cu microbuze Mercedes Sprinter 8+1 locuri, dar în perioadele aglomerate transportul se poate face și cu Microbuze sau autocare cu mai mult de 21 de locuri;
 • Locul în microbuz nu se poate alege de către pelerin ci va fi atribuit de către organizatorul de grup;
 • Respectați locurile atribuite în mijlocul de transport de către conducatorul grupului, nu purtați discuții contradictorii cu șoferul și nu-i solicitați să se abată de la traseul și programul prestabilit, care este obligatoriu pentru toti;
 • Cazarea din Athos se face la comun în camere cu mai multe paturi;
 • Mancare este ca la manastire, se asigură 2 mese pe zi în Athos, nu putem alege meniurile și felul mâncării, condițiile sunt de mănăstire. Mănăstirile si schiturile au program strict de masă, daca pierdem vremea prea mult la obiective și nu suntem grupați lângă ghid există șansa să nu mai ajungem la masă;
 • Masa pe drum sau în afara Sfântului Munte nu este inclusă în preț;
 • Cei care nu sunt ortodocși și vor să meargă în pelerinaj trebuie să specifice acest lucru înainte de a se înscrie la pelerinaj;
 • La Manastiri și cazari nu sunt permise carnea și alcoolul (daca servim alcool trebuie să fie cu limită, un pahar la masă sau când suntem primiți la cherasmă);
 • Unele cazari posibil să nu aibă duș, condițiile sunt de mănăstire nu avem de unde să alegem cazări de lux ;
 • Trebuie sa respectăm liniștea și să vorbim încet si cuviincios;
 • Fumatul este interzis în incinta mănăstirii, se poate fuma în afara schitului sau a mănăstirii dacă nu vă puteți abține;
 • La masă nu vorbim, masa se desfășoara doar pe parcursul unei rugăciuni, când s-a terminat rugăciunea, toată lumea se ridica de la masă, indiferent dacă ați terminat de mâncat sau nu;
 • La Biserică si la masă mergem cu mânecă lungă și pantaloni lungi;
 • In Athos nu este voie cu sandale fără șosete;
 • Nu este voie cu pantaloni scurți in general în Athos;
 • La unele obiective din Athos se merge pe jos,deci trebuie să fim echipați de munte cu rucsac în spate, bocanci de 3 sezoane sau încălțăminte de trekking, pantalonii ideali sunt pantalonii funcționali de mers pe munte, nu blugi;
 • Bagajul trebuie să fie cât mai sumar și să poate fi purtat în spate pentru ca mergem și pe jos (Câteva schimburi, tricou cu mânecă lunga, cămasă, covrigi,semințe, batoane energizante, conserve, recipient cu apă, etc)
 • Pelerina mică de ploaie este indicată în caz că vremea nu este prielnică;
 • Telefon mobil nu uitați să-l deschideți doar când e necesar, veți avea puține șanse să-l încărcați, mai ales într-un grup mare care concurează pentru aceeași priză, dacă nu aveți un triplu-ștecher la îndemână sau o baterie externă.
 • Trebuie să fim cat mai grupați aproape de ghid in asa fel încât să ascultăm informații despre pelerinaj, istoric și tot ce înseamnă pelerinaj în Athos.
 • Pelerinii clerici şi monahi sunt rugaţi să ia parte la sfintele slujbe şi la trapeză îmbrăcaţi în reverendă (dulamă) şi rasă, purtând de asemenea fes sau potcap.
 • Obiectivele și cazarile se pot modifica în funcție de disponibilitatea părinților;
 • Nu garantăm că atingem toate obiectivele pentru ca depindem de mașinile din Athos și de programul lor dar depindem și de grup dacă sunt grupați și ascultători;
 • La Athos nu putem negocia condițiile de dormit sau de mâncare indiferent de funcția pe care o avem în țară, odată intrați acolo, toți suntem egali;
 • Trebuie să ne adaptăm dupa condițiile din Athos după grup și după ghid în așa fel încât să plecam de la Maica Domnului încărcați duhovnicește, în final pentru asta mergem;
 • Pe parcursul pelerinajului, pentru a evita situațiile neplăcute, dați dovadă de înțelegere, toleranță, bun-simț, altruism și trăire creștinească. Este recomandat ca pelerinii să aiba asupra lor o polița de călătorie încheiată cu societatea de asigurări pe care o agrează și opțional card european de sănătate; cei care suferă de boli cardio-vasculare sau au alte afecțiuni/boli care le pot afecta grav starea de sănătate în călătorie, sunt obligați să dețină asupra lor cardul european de sănătate. În caz contrar își asumă toate riscurile pe perioada pelerinajului, organizatorul fiind exonerat de orice răspundere.
 • Este posibil ca uneori, în situații excepționale, datorită condițiilor meteorologice (furtună pe mare), să nu ne putem deplasa din Ouranoupoli spre Sfântul Munte cu vaporul și suntem nevoiti să ne cazăm o noapte la un hotel sau să închiriem un microbuz care să ne ducă pe uscat, acest cost va fi suportat de către pelerin (25-30 euro nu sunt incluși în costul pelerinajului);
 • Ne rezervam dreptul de a face orice modificare de cazare și program atunci cand apar situatii exceptionale sau de extremă urgență care nu depind de noi.
 • Programul pelerinajului poate suferi modificări în functie de locurile disponibile de cazare la mănăstiri și chilii iar obiectivele afișate vor fi atinse în conditiile în care mănăstirile vor fi deschise în acea zi pentru închinare;
 • Autoritatile vamale îşi rezerva dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezinta suficienta încredere chiar daca aceasta a  obtinut acordul pentru obtinerea diamonitirionului. Transportatorul nu poate fi facut raspunzator pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior  plecarii. Pelerinul îşi asuma riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat sa informeze transportatorul asupra oricarui incident petrecut vreodata în afara  granitelor Romaniei, precum şi asupra oricarei tangente pe care o are cu statele în care are loc desfaşurarea programului.
 • Minorii trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii pentru a fi lasati sa iasa din tara: sa calatoreasca cu cel putin un adult însotitor; să aibă asupra lor un  document cu poza ( pașaport / carte de identitate); sa aibă asupra lor acordul ambilor parinti (sau al părintelui care nu-i însoteşte) legalizat la notariat; adultul  care-i însoteşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre parinti, trebuie sa aiba cazier judiciar pe care sa-l prezinte la frontiera);
 •  Pentru calatorie sunt necesare paşaportul / cartea de identitate valabile 6 luni de la data întoarcerii în tara;
 • Pelerinajul nu este adresat persoanelor cu handicap locomotor sau celor cu mobilitate scăzută;
 • Pe întreaga durata a pelerinajului pelerinii sunt singurii raspunzători de pierderea, dispariția sau furtul obiectelor personale;
 • Este posibil ca uneori să nu găsim cazare în Athos la mănăstire și suntem nevoiți să ne cazăm contracost (25-40 euro de persoană) la o pensiune, acest cost suplimentar este plătit de către pelerin;
 • Prețurile se pot modifica în funcție de cazări și transport;
 • Avansul plătit nu este recuperabil dacă anulați cu mai puțin de 30 zile înaintea plecării;
 • Dacă intervin modificări la programul pelerinajului pelerinii înscriși vor fi informați telefonic!

Îndemn și sfat din experiența mea de ghid și din sfătuirea cu sfinții părinți.

Athosul si Mănăstirea în general nu este loc pentru distracție. Acolo nu mergem în excursie ci mergem într-un pelerinaj. Trebuie să ne gandim foarte bine înainte de a alege acest loc Sfânt ca obiectiv de închinare.

Noi vrem ca pelerinajele noastre să fie duhovnicești. Pelerinajul la Athos înseamnă rugaciune,smerenie,respect pentru liniștea și sfințenia pe care o gasim acolo.

Gândiți-vă că însuși Maica Domnului a călcat pe acest munte și mii de sfinți de-a lungul istoriei athonite. Așa că trebuie să conștientizăm că mare lucru este să ajungi pe aceste meleaguri binecuvântate.

Încă mai sunt sfinți pe muntele Athos să știți, dar din cauza păcatelor noastre nu-i putem recunoaște…

În primul rând trebuie să ne spovedim apoi si Sfanta împărtășanie dacă este posibil… Toate păcatele și problemele tale trebuie rezolvate la duhovnic, nu le descarci asupra ghidului și colegilor pelerini… Ei nu au vreo vină că vii nepregătit acolo.

Ghidul te duce în cele mai sfinte și frumoase locuri, iar tu ce faci? Verși răutatea ta asupra lui. În Sfântul Munte mergem cu smerenie și cu atenție, ca nu cumva să smintim pe cineva sau să stricăm liniștea pe care o găsim acolo, cu tot felul de cârteli si nemulțumiri că nu ne convine mâncarea și cazarea sau că masina întârzie sau ca ghidul este vinovat de toate astea.

Dacă mergi la Athos pentru mancare si cazare cât mai bună deja ai pierdut binecuvântarea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului. Trebuie să căutăm pe internet câteva detalii despre Athos… Cum trebuie sa fie un pelerin și cum trebuie să se comporte într-un loc Sfânt precum Athosul! Nu putem spune că nu suntem informați când trăim într-un secol al informării și accesul la internet este atât de posibil… În Athos ar trebui să mergem cu gândul curat și smerit.

Unii pelerini vor să facă un numar cât mai mare de manastiri si schituri. Unii care sunt bolnavi și nu pot merge pe jos își doresc să ajungă măcar la o manastire și sunt foarte mulțumiți.

Important este să ne incărcam duhovnicește. Nu contează câte obiective facem, contează cum ne raportăm noi la Maica Domnului prin rugăciune. Dintr-o inimă curată si sinceră nu poate ieși ceva rău. Asta vrea Dumnezeu de la noi ,să-i dăm inima noastră așa cum este ea. Fără prefăcătorii (teatru).

Așa că haideți să respectăm locurile sfinte și să nu le batjocorim. Haideți să respectăm călugării și programul de acolo.

Haideți să respectăm orice regulă impusă de Părinți oricât de mică si neînsemnată ar fi ea…

Nu contează situația materială și ce rang sau grade avem în lume. Gradele și toate celelalte le lăsăm acasă sau la muncă… Și dacă în felul ăsta mergem cu smerenie și sinceritate înaintea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului atunci mare folos o să avem în acest pelerinaj la Sfântul Munte Athos… În concluzie: Dacă ai ales acest ghid și acest fel de pelerinaj fii smerit, ascultător și toate vor fi bune și cu binecuvântare…

AMIN! DOAMNE AJUTA! CU DRAG – IONUȚ STOLERIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.