Schitul Lacu din Sfantul Munte Athos

Acest schit mai este cunoscut si sub numele de Schitul „Sfantul Mucenic Dimitrie”. Se afla in partea centrala a Peninsulei, intre Turnul Amalfino si Manastirea Sfantul Pavel.
„Lako” in traducere inseamna „groapa”, adica „Schitul din groapa”. Intradevar, este inconjurat din trei parti de munti, cu o singura iesire spre mare, pe valea paraului.Schitul-Lacu
Inca din secolul al XIV-lea, aici au locuit calugari sarbi, vietuind in asceza si pustnicie. Intr-un Pateric Atonit sa spune ca schitul Lacu era numit „Pustia cea mai dintru adanc” sau „Tebaida Sfantului Munte”, fiind un loc pustnicesc foarte retras. In timpul ocupatiei turcesti, schitul a cunoscut si perioade de pustiire, insa pe la anul 1970 a fost reinfiintat de monahul moldovean Daniil.
Dupa anul 1830, au venit multi calugari romani, iar schitul a cunoscut o mare inflorire. In anul 1855 erau 5 chilii cu paraclise si 16 colibe, iar numarul calugarilor ajunsese la 32, majoritatea fiind veniti din Manastirile Cernica si Caldarusani. In 1849 a fost ridicata bisericuta cimitirului, cu hramul Sfantul Lazar cel a patra zi inviat.
Intre anii 1898-1904 s-a construit biserica mare a schitului inchinata Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, iar pe parcurs s-au mai construit si alte chilii, ajungand la 24, numarul calugarilor trecand de 100.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie

Dupa al doilea razboi mondial, a inceput sa scada si numarul monahilor romani din Schitul Lacu, ca de altfel din intreg Sfantul Munte. In anul 1991 mai erau doar doua chilii populate cu trei calugari. De atunci insa, prin grija Maicii Domnului si a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, schitul a inceput sa reinvie, venind si alti calugari din Romania. In momentul de fata schitul se afla in mare inflorire avand opt chilii locuite, care au fost reconstruite prin multa osteneala. Numarul calugarilor a ajuns la frumoasa cifra 33.
Chiliile Schitului Lacu sunt : Chilia Buna Vestire, Chilia Sfantului Mare Mucenic Artemie, Chilia Sfantului Ierarh Nicolae, Chilia Acoperamantul Maicii Domnului, Chilia Inaltarea Domnului, Chilia Intampinarea Domnului, Chilia Sfantului Prooroc Ilie, Chilia Cuviosului Antonie cel Mare.
Fiecare chilie are cate un staret sub ascultarea caruia se nevoiesc cei care fac parte din obstea lui. In timpul saptamanii, fiecare chilie isi are programul ei, iar duminica si in sarbatori se intalnesc cu totii la biserica mare a schitului, numita Kiriacou (biserica de duminica), unde savarsesc slujbele impreuna. La sarbatorile mari se fac privegheri de toata noaptea. Dupa privegheri se retrag din nou la chilii, unde petrec in liniste si rugaciune restul saptamanii.
Staretul schitului se schimba anual, adica fiecare chilie are un an conducerea schitului si poarta numele de „dicheu”, adica cel care este drept si face dreptate.
O mare manghaiere a parintilor din schit este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului numita „Lacuschitiotisa”.

Lacuschitiota

Lacuschitiota

Icoana, este de o rara frumusete, fiind pictata dupa modelul icoanei „Prodromita”.
Spunea unul din parintii schitului ca, mergand odata in Cipru, a trecut pe la o familie cunoscuta. Acestia aveau o fetita in spital, grav bolnava, urmand sa fie operata. Calugarul a fost rugat sa mearga la spital sa le binecuvinteze fetita. La spital, monahul a scos o iconita cu Maica Domnului „Lacuschitiotisa”, a binecuvantat pe bolnava facandu-i semnul crucii pe cap si i-a dat sa sarute iconita. Imediat, fetita s-a ridicat din pat si a zis mamei sale:
– Mama, nu mai sunt bolnava! Nu mai am nevoie de operatie! Sa mergem acasa, ca m-a vindecat Maica Domnului.
Altadata, un crestin cunoscut unui parinte din schit, mergea cu masina, avand toata familia cu el. Conducand cu viteza mare, la o intersectie i-a iesit o masina in fata. Neavand alta solutie a calcat brusc frana si a rasucit volanul. Masina a iesit de pe sosea, fiind gata sa se rastoarne. Atunci au vazut o mana de femeie care a apucat masina si a indreptat-o pe drumul ei. Masina si-a continuat mersul ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Aceasta s-a petrecut in timpul noptii. Dupa aceasta minunata izbavire de la moarte, omul a tras masina pe dreapta si a zis sotiei : „Maica Domnului ne-a salvat!”. Si cautand in buzunar a gasit ca avea cu el o copie dupa icoana Maicii Domnului „Lacuschitiotisa”. Chiar in noaptea aceea a sunat la parintele cunoscut din Schitul Lacu si i-a zis: „Parinte, Maica Domnului „Lacuschitiotisa” ne-a salvat de la o moarte sigura”. Apoi a fagaduit ca va contribui cu o suma de bani pentru a fi imbracata icoana in argint.
Cu ajutorul Maicii Domnului, in primele doua chilii, a Bunei Vestiri si a Sfantului Mucenic Artemie, se savarseste Sfanta Liturghie zilnic.
La una din colibele schitului s-a nevoit parintele Gherasim, care canta foarte frumos. Se spune ca veneau calugarii greci si-l chemau sa cante la hramuri.
La chilia Adormirea Maicii Domnului (care acum este daramata) s-au nevoit pe la sfarsitul secolului al XIX-lea duhovnicul Leontie cu cei trei ucenici ai sai: Atanasie, Dositei si Vlasie. Acest duhovnic era cu metania din Manastirea Neamt. Chilia este asezata pe partea dreapta a paraului Lacu si, fiind sub munte, in timpul iernii nu vede soarele decat cel mult doua ore, la amiaza. Savarseau Sfanta Liturghie zilnic, nevoindu-se cu privegherea noapte de noapte. Traiau intr-o mare saracie si erau ajutati cu cele materiale de ceilalti parinti, care se minunau de ravna lor.Lacu
La biserica mare a schitului se afla o particica din Lemnul Sfintei Cruci si cate o particica din moastele Sfantului Haralambie si a Sfintilor Mucenici de la schitul Ivirului: Eftimie, Ignatie si Acachie.
De asemenea, la chilia Sfantului Mare Mucenic Artemie se gaseste o particica din Lemnul Sfintei Cruci si particele din moastele mai multor sfinti, dintre care amintim: Sfantul Mare Mucenic Artemie, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, Cuviosul Siluan Athonitul, Cuviosul Sofronie Caliga (care a fost staret al Manastirii Sfantul Pavel).
Multe mici particele de sfinte moaste sunt si la celelalte chilii ale Schitului Lacu.

lacuschitiota de la schitul Lacu

Sursa: de Monah Pimen Vlad: Sfantul Munte Athos Gradina Maicii Domnului, Editia a II-a, revizuita si adaugita. pg. 163-168

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.